На всички ни се случва да казваме неща, които хората

...
На всички ни се случва да казваме неща, които хората
Коментари Харесай

6 привидно безобидни фрази, които е добре да отбягвате

На всички ни се случва да споделяме неща, които хората поясняват по метод, неподходящ на замисъла, вложен от нас. Така едни на пръв взор безобидни изречения могат да се трансфорат в източник на неприятни усеща и да ви слагат в извънредно неуместна обстановка.

Тези словесни неточности постоянно се случват, тъй като споделяме неща, без да осъзнаваме последствията, които следват. Това изисква обществена информираност – способността да разбираме страстите и прекарванията на другите. Социалната информираност е умеене, което доста то нас подценяват, тъй като фокусът ни е върху това какво и по какъв начин казаното от другите ни въздейства, а не по какъв начин те възприемат връзката с нас. Хората са комплицирани същества и няма по какъв начин да бъдат разбрани, до момента в който фокусът ни не е ориентиран напълно в тяхна посока.

Добрата вест е, че няколко елементарни корекции в метода на изложение могат да подобрят доста връзките ви с другите хора. По тази причина съществуват няколко изречения, които прочувствено интелигентните хора заобикалят да употребяват. Ето някои от най-вредните:

1. „ Изглеждаш изморен/а “

В умората няма нищо привлекателно – отичане, тъмни кръгове под очите, разхвърляна коса, липса на централизация и нервност. Когато споделяме на някои, че наподобява изтощен, несъмнено не му вършим комплимент.

В множеството случаи обаче хората, употребяващи тази фраза, имат положителни планове, само че просто не ги показват по верния метод. Ако желаете да разберете дали някой е добре или има проблем, то може просто да попитате „ Наред ли е всичко? “. По този метод вие давате опция на вашия събеседник самичък да показа с вас какво го тревожи.

2. „ Много си отслабнал/а “

Това също е фраза, която на пръв взор е доброжелателна, само че в реалност може да се схване като рецензия. Когато употребявате тази фраза вие намеквате, че преди този момент индивидът е бил пълен или неприветлив.

Най-лесният метод да извършите комплимент в тази тенденция е просто да кажете: „ Изглеждаш фантастично! “. Вместо да сравнявате по какъв начин даден човек е изглеждал в предишното и по какъв начин наподобява в този момент, фокусирайте цялото си внимание върху сегашното.

3. „ Ти винаги… “ или „ Ти никога… “

Няма човек, който постоянно прави обещано нещо, или в никакъв случай не би го направил. Хората не могат да бъдат разказани с сходни едностранни изявления, тъй че няма смисъл да го пробвате. Тези изречения карат другите да заемат отбранителната позиция и да се абстрахират от вашето обръщение.

Вместо да прибягвате до такива крайности, посочете съответното деяние или вид на държание на вашия събеседник, което смятате за проблематично. Придържайте се към обстоятелствата. Ако казусът е в честотата на тези събития, постоянно може да кажете: „ Изглежда, че правиш това постоянно “, или „ Правиш това задоволително постоянно, с цел да го виждам “.

4. „ Както споделих преди… “

От време на време всички забравяме разнообразни неща. Тази фраза основава усещането, че сте афектирани от потребността да повтаряте думите си – държание, което няма по какъв начин да остави положително усещане у човек, който явно демонстрира интерес към казаното от вас. Използването на тази фраза показва или дълбока нерешителност или религия, че сте по-добри от другите (а от време на време и двете).

Вместо това просто повторете казаното и пробвайте да визиите посланието си по по-ясен и забавен метод.

5. „ От теб зависи “ или „ Каквото предпочиташ “

Макар че може в действителност да сте безразлични към даден въпрос, вашето мнение явно е значимо за индивида, който ви го задава. В противоположен случай той просто не би ви питал.

По-добре е да кажете, че нямате съответно мнение по въпрос и въпреки всичко да опитате да дадете някакви насоки. Когато представяте някакво мнение, даже и в последна сметка да не избирате избрана страна, това демонстрира, че ви е грижа за индивида, който задава въпроса.

6. „ Поне в никакъв случай не съм… “

Тази фраза е пасивно-агресивен метод да се отклони вниманието от ваша неточност посредством посочването на провинение от предишното на вашия събеседник, даже и това да няма нищо общо с съответната полемика.

Правилният метод в тази ситуация е просто да се извините и да поемете отговорност за личните си дейности. Така полемиката ще може да бъде ориентиран в един по-рационален и спокоен проект, с цел да може проблемите да бъдат позволени.

Травис Брадбeри,  автор на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР