На всички ни се е случвало да се въртим в

...
На всички ни се е случвало да се въртим в
Коментари Харесай

Трикът, който ще ви накара да забравите за безсънието

На всички ни се е случвало да се въртим в леглото и да не можем да заспим. Поглеждаме часовника и с всяка минала минута се усещаме все по-тревожни, само че не можем да заспим.

В главата ни се въртят безкрайни мисли. "Утре ще бъдеш толкоз изтощен! " "Какво ще върша, в случай че не мога да заспя! " "Утре имам значим изпит, на който би трябвало да се оправя добре! " Чувствате отчаяние и напрежение.

Може да стартираме да играем на телефона си или да пуснем тв приемника, с цел да се почувстваме изтощени. Ако можете да се свържете с този сюжет, тогава знаете, че в него няма нищо, което да е успокояващо, релаксиращо или предизвикващо сън.

Когато стартираме да изпитваме това възприятие на напън да заспим, ние слагаме самостоятелната си нервна система в положение на битка. Всъщност става извънредно мъчно да заспите, в случай че тялото ви е в положение на нараснала подготвеност.

Странното е, че когато си споделяме да заспим, се получава тъкмо противоположната реакция и в последна сметка си сътворяваме паника. Много пъти лекарите употребяват метод, прочут като парадоксално желание, с цел да оказват помощ на хората да заспят.

Какво съставлява парадоксалното желание?

Парадоксалното желание е психотерапевтична техника, която инструктира клиентите да продължат или да задълбоюат нежеланото държание.

Въпреки че предпоставката е доста контраинтуитивна, задачата е клиентът да почувства, че има надзор върху обстановката. Психолозите Ралф М. Търнър и Майкъл Ашър са употребявали ПИ с хора, които са имали проблеми със съня. Те инструктирали хората, които имат проблеми със съня, да се опитат да останат будни допустимо най-дълго време.

Заключението им е, че хората, които имат бодърствуване, са имали високи равнища на тревога за осъществяването на избрани задчи и като са снемали напрежението от заспиването, са успявали да заспят.

Парадоксалното желание може да помогне и при други усложнения

Доказано е, че парадоксалното желание е потребна техника и за тези, които се борят с ОКР, уплахи и други тревожни разстройства.

Три метода за потребление на парадоксалното желание, с цел да ви помогне да заспите:
Кажете си, че няма да заспите, без значение от всичкоКажете си, че на следващия ден би трябвало да се чувствате допустимо най-сънливиКажете си да не затваряте очи
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР