На всички ни се е случвало да се озовем на

...
На всички ни се е случвало да се озовем на
Коментари Харесай

Мъж открива тревожна причина за постоянното си главоболие

На всички ни се е случвало да се озовем на място, на което не бихме желали да бъдем - учебна среща, безкрайна работна среща или сватбено празненство на отдалечен родственик. 

Е, това не се отнася единствено за хората, а е събитие и в света на паразитите - тези форми на живот, които живеят във и върху нас. Такъв е казусът с Taenia solium, или свинската тения, която се е озовала на малко евентуално място.

Мъж на междинна възраст от Флорида с мигрена отишъл на доктор, защото главоболието му се засилвало и не реагирало на нормалните му медикаменти. 52-годишният мъж бил изпратен на компютърна томография, която разкрила нещо обезпокоително: мозъкът му бил инфектиран с кисти от тения .

Най-честият метод на заразяване е яденето на незадоволително сготвено инфектирано свинско месо, което съдържа кисти на тения, известни като цистицеркус.

Когато паразитът усети храносмилателните сокове на тънките ви вътрешности, той схваща, че е време да употребява завитите си кукички и четирите си смукалки и да се прикрепи към червата ви. Веднъж попаднала тук, тенията заживява най-хубавия си живот; израства до към два метра дължина и може да се настани във вас за интервал до пет години.

През това време паразитът ще освободи хиляди яйца, поотделно или посредством освобождение на сегменти от тялото си, цялостни с яйца, които всички се отделят с изпражненията ви. Тази форма на зараза е значително безсимптомна и елементарно се лекува с антихелминтици (лекарства против паразити) с минимални затруднения.

Макар че пациентът, за който се оповестява, е признал, че има навика да яде суров бекон, това не изяснява откриването на паразита в мозъка му, защото потреблението на цистицеркус в недопечено свинско месо би довела единствено до чревна зараза.

Вероятната причина е неприятната хигиена

Поради това създателите на новото изследване изричат хипотезата, че пациентът може да е бил инфектиран с чревната форма на паразита и да се е заразил наново с яйца, попаднали в изпражненията му, заради неприятна хигиена.

В страни с лимитирани санитарни условия и където фекалиите могат да се употребяват като тор, яйцата, които хората предават, нормално се изяждат от прасетата. След като попаднат в свинята, те се излюпват и се насочат към мускулите на свинята, с цел да образуват цистицеркус, който чака да бъде употребяван още веднъж от хората.

В този случай паразитът се е върнал към формата на цистицеркус и до момента в който е търсил мускули, инцидентно е попаднал в мозъка посредством кръвния поток, което води до положение, наречено невроцистицеркоза. Паразитът въпреки всичко се е възползвал по най-хубавия метод от обстановката, защото би могъл да продължи виталния си цикъл, в случай че бъде изхвърлен след гибелта на гостоприемника.

Невроцистицеркозата също се лекува с антихелминтици, само че зародилият имунен отговор в мозъка може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода, и би трябвало да се понижи с противовъзпалителни медикаменти.

Докладваният пациент е избрал това двойно лекуване и се възвръща с понижени мозъчни лезии и главоболие.

Ако не се лекува, невроцистицеркозата може да докара до припадъци и е водеща причина за епилепсия в разрастващите се страни с неприятни санитарни условия, където случаите са необятно публикувани. С увеличението на имиграцията от страни, в които тенията е ендемична, се следи и увеличение на случаите даже в страни, в които известията за случаи при добитъка са редки.

Най-добрият метод да избегнете този нежелателен посетител във вашите вътрешности или мозък, където нито гостоприемникът, нито паразитът са щастливи, е положителната персонална хигиена.

Свинете обичайно са гостоприемник на доста паразити - по тази причина и свинското месо е било неразрешено в доста култури.

Вземете образец от паразита: извлечете най-хубавото от обстановката и изберете изцяло сготвено свинско месо и всичко ще бъде наред.

Автор на публикацията е Джон Уортингтън, старши учител по биология на инфекциите, Ланкастърски университет

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР