На всички нас ни се иска да имаме добро самочувствие,

...
На всички нас ни се иска да имаме добро самочувствие,
Коментари Харесай

Самочувствието като емоционална имунна система

На всички нас ни се желае да имаме положително самочувствие, само че рядко си даваме сметка заради каква причина го желаем и какво в действителност ни носи то. Доброто самочувствие може да ни даде доста повече от убеденост в себе си и чувство, че можем да се оправим със обстановките, в които попадаме. Освен тези неща, положителното самочувствие ни носи и прочувствена резистентност в случаите, когато се сблъскваме с сложни преживявания като отменяне и неуспех, и ни прави по-малко уязвими към напрежението и паниката. Накратко, самочувствието ни действа като прочувствена имунна система.

Интересно е да отбележим, че самочувствието ни варира от ден дневно, а от време на време даже и от час на час – тъкмо както физическата ни имунна система. Когато в избран ден имаме положително самочувствие, отношението ни към самите себе си е друго, а също така реагираме по друг метод и на напрежението от околната ни среда.

Ниското самочувствие от своя страна ни прави по-уязвими към сложните за душeвността обстановки от всекидневието. Различни проучвания демонстрират, че за хора с ниско самочувствие отхвърлянето е доста по-болезнено в сравнение с за хора с положително самочувствие и вследствие на отхвърлянето хората с ниско самочувствие се изолират от близките още повече.

Освен това хората с ниско самочувствие са по-уязвими и при неуспех, защото те изпитват по-голям спад в мотивацията и демонстрират по-малко неизменност след неуспеха спрямо хората с положително самочувствие.

Тревогата и стресът също повлияват по-силно хората с ниско самочувствие, защото при тях се освобождава повече кортизол при стрес и той се задържа в кръвта за по-дълъг интервал от време, в сравнение с при хората с положително самочувствие.

Казано в резюме, когато самочувствието ни е ниско, прочувствената ни имунна система не е толкоз ефикасна и на нас ни е по-трудно да се оправяме с душевен провокации от всевъзможен тип.

Знанието на горното не е мотив за обезсърчение – родил съм се с ниско самочувствие или съм израснал с ниско самочувствие, горкият аз, каква неприятна орис! Разбира се, подобряването на самочувствието не става за един ден и изисква старания. Но когато си поставите за цел да работите върху самочувствието си ден след ден, последователно то стартира да нараства, а с него и прочувствената ви имунна система. А това несъмнено си заслужава!

Ето и няколко хрумвания по какъв начин да подобрим самочувствието си и да укрепим прочувствената си имунна система.

1. Състрадание към себе си
Упражнението по съчувствие към себе си ще ни помогне да сменяем автоматизираната самокритична конфигурация с по-състрадателна конфигурация, която подхранва самочувствието ни. Често сме по-малко сериозни към обичаните си хора, в сравнение с към себе си, по тази причина за тази цел ще използваме въпроса: „ Какво щеше да е отношението ти към твой обичан човек, в случай че това се беше случило на него? Какво щеше да му кажеш? “. Можете да си визиите на свое място своя по-малък брат или сестра или даже себе си като дете. А в този момент запишете отговора – свържете се с любовта в себе си и я излейте на белия лист посредством думите, които бихте споделили на ваш обичан човек или на себе си като дете в същата обстановка. Пример: „ Как можах да одраскам колата, до момента в който я въвеждам в гаража! Толкова съм малоумен! За нищо не ставам! “. Стоп! Ако мой обичан човек беше направил същото нещо, бих му споделил: „ Случват се и такива неща! Драскотината не е толкоз неприятна! Просто имаш потребност от отмора! Я, да забележим какво хубаво нещо да ти измислим като отмора. “

2. Самоутвърждаване
Това е упражнение за одобряване на действителни аспекти от нас, които намираме за скъпи – за разлика от упражненията с позитивни утвърждения, които утвърждават идеализирани версии на това какви бихме желали да бъдем. Вземаме лист хартия и записваме всички наши качества, които считаме за скъпи, което включва качества от външния тип, черти на характера, привички и други. А в този момент вършим втори лист с достиженията си все още, без значение дали са дребни или огромни – да вземем за пример, научих се да карам колело, приключих университета, започнах да се храня здравословно и други. След което през идващия месец препрочитай двата листата всеки ден.

3. Лична отговорност – упражнение с нараснала компликация
Като възрастни всеки от нас носи персонална отговорност за своя живот, без изключения. Когато не виждаме своята отговорност за обстановките в живота си, постоянно се усещаме жертви, а това е нещото, което най-вече подхранва ниското самочувствие. Аз съм жертва, всеки може да си ме подритва както си желае и аз нищо не мога да направя по въпроса… А хубавите неща ми се случват по случайност. Стоп! Това не е правилно! Лъжеш! Не си жертва, просто не си поел персонална отговорност за живота си. Научиш ли се да виждаш каква е твоята отговорност за нещата в живота ти, по какъв начин си си го проектирал и повикал при себе си, самочувствието ти ще нарасне, тъй като ще видиш силата, която имаш над живота си.

Това няма да е елементарно, само че си заслужава. Ето я и първата част от упражнението – за всеки собствен триумф в живота ти, се запитай: „ Каква е моята отговорност да реализира това? “. А в този момент го запиши на листа. Пример: Моята отговорност за това, че си открих чудесна работа, е, че съм вложила изключителни старания, с цел да науча няколко езика, както и че съм влагала и не преставам да влагам старания в личностното си развиване. Освен това поставих много старания да оформя CV-то си задоволително добре, настойчиво следях обявите за работа и аплайвах постоянно, полагах усилието да вървя по изявленията и да давам оптималното от себе си във всеки един миг. Ето това е моята отговорност за обстоятелството, че сега имам чудесна работа.

А в този момент е време и за втората част от упражнението – за всяка една обстановка в живота, която ти е неприятна или ти тежи, се запитай: „ Каква е моята отговорност за тази обстановка? По какъв метод съм я основал? “. Подчертавам – отговорност, не виновност! Запиши отговора на листа. Пример – ученикът ми си анулира самостоятелния час по йога в последния миг и аз се усещам раздразнена от това. Каква е моята отговорност в обстановката? Всъщност през днешния ден не ми се водеше изключително йога, тъй като нуждая се от малко отмора. Тоест в този момент вместо да се вайкам за какво урокът беше анулиран, мога просто да се насладя на подарената отмора!

Друг образец – за следващ път се влюбвам в човек, който не ми обръща внимание! Писна ми! Каква е отговорността ми в тази обстановка? Ако би трябвало да бъда почтена, кариерата ми сега е по-важна за мен, само че нали всички си имат гаджета, та по тази причина желая и аз. Но очевидно нещото, което същински желая сега, е време за себе си и успокоение. Ами хайде да си го дам, а пък като същински усещам, че желая различен човек в живота си, ще опитвам отново. Или – в действителност доста ме е боязън да не сбъркам с избора на сътрудник. И тъй като не обръщам внимание на този боязън, а работя като се върша, че не го виждам, за следващ път се натъквам на човек, който не ми обръща внимание, с цел да нямам сътрудник. И не тъй като не съм задоволително красива или блага, просто на дневен ред е да поработя над страха си, а по-късно и времето за сътрудник ще пристигна.

Последното упражнение е с нараснала компликация. Ако имаме навика да се възприемаме като жертва на нещата, които ни се случват или които „ други хора ни вършат “, ще ни бъде доста мъчно да намерим отговорността си за тях. В началото може нищо да не ти хрумне и това е обикновено. Упорствай! Пробвай още веднъж и още веднъж. Когато поемем отговорност и за неприятните неща в своя живот, ще забележим, че сме мощни и че имаме избор. Можем да променим нещата, а това автоматизирано води и до по-добро самочувствие!

Настоящият материал е написан частично по публикацията на доктор Гай Уинч от psychologytoday. com

Инфо: http://zdravaistoria.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР