На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата

...
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата
Коментари Харесай

Витамини за бъдещи майки - част I

На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка би трябвало да обръща изключително внимание на вярното хранене. В този интервал доста нараства нуждата от доста витамини, минерали и микроелементи. Често се оказва, че даже усърдно направеното меню може да не обезпечава изцяло нужните за вярното развиване на детето субстанции.

Обикновено дамите стартират да взимат витамини, когато схванат за бременността си. Необходимо е обаче да се погрижите за здравето на дребното създание, а и за своето, най-малко два-три месеца по-рано. Формирането на органите на детето стартира още в първите седмици след зачеването, когато към момента не допускате за живота във вас. Именно заради това е значимо да имате непрекъснат здравословен темп на живот, а не да се отказвате от нездравословните си привички в последният миг.

В актуалното общество обаче уравновесеното хранене изисква изключителни старания. Обикновено прекарваме по-голямата част от деня си на работа и не ни остава време да подготвяме сами храната си. Това, което похапваме небрежно в почивката или вечер вкъщи е оскъдно на потребни субстанции и цялостно с изкуствени консерванти, ароматизатори и оцветители. Затова, в множеството случаи приемът на спомагателни витамини е належащ. Но внимавайте – както дефицитът им, по този начин и излишеството, могат да доведат до съществени последици за детето.

Един от най-важните витамини е или B9. По време на бременността потребностите от нея неведнъж се усилват, защото с нейна помощ се построяват тъканите и кръвните кафези на плода. Бъдещата майка би трябвало да приема най-малко 400 мкг фолиева киселина дневно още преди зачеването, защото тежките увреждания на основния (Аненцефалия) и гръбначния мозък (Спина Бифида), които се дължат на недостига на този витамин, се образуват още в първите седмици на бременността. Други опасности, свързани с дефицита на B9 са отлепяне на плацентата, импровизиран аборт и анемия на майката. Храните, които го съдържат в най-големи количества са тъмнозелените листни зеленчуци – броколи, спанак, зелен лук, пълнозърнестият и ръженият самун, яйцата, черният дроб, бобът и кайсиите. Дори обаче да хапвате задоволително от тези артикули не е несъмнено дали организмът ви усвоява. Затова без значение от метода на хранене е целесъобразно бъдещите майки да одобряват B9 на таблетки. Като цяло витамините от група В са незаменими за вярното развиване на детето и естественото протичане на бременността. Те контролират обмяната на веществата в организма на майката и плода, вземат участие в кръвотворенето, обезпечават вярно развиване на нервната система и понижават вероятността за инфекции.

Друг значим витамин през бременността е А или ретинолът. Той взе участие в построяването на плацентата, костната система, лигавиците и кожата на плода, а след раждането обезпечава бързото възобновяване на матката. Ретинолът се съдържа в продуктите от скотски генезис като черния дроб, мазните риби, яйцата и млечните творби. Излишъкът на витамин А обаче се натрупва в организма и може да бъде доста рисков за плода, защото усилва риска от увреждания на нервната система, сърцето, половите органи и крайниците на детето. За благополучие този витамин съществува и под друга, по-безопасна форма – това е бета-каротинът. Можете да си го набавите от жълто-оранжевите плодове и листните зеленчуци – моркови, кайсии, тиква, спанак, зелен лук, магданоз и шипки. Ако приемате витамин А на таблетки, следете дневната доза да не надвишава 5000 МЕ или най-добре се доверете на специфичните витамини за бременни, където всички съставки са в оптимални за развиването на плода количества.
Продължава: Витамини за бъдещи майки - част II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР