На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната

...
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната
Коментари Харесай

Витамини за бъдещи майки - част II

На всички е прочут витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функционалност е поддържането на дейна имунна система. Недостигът му в организма на майката може да докара до затруднения на бременността – от неустойчивост на вирусни болести и анемия до кръвоизливи и даже импровизиран аборт. За да си набавите този витамин с храната, хапвайте повече цитрусови и червени плодове, магданоз, зелен лук и картофи.

Витамин D дава отговор за построяването на костите и зъбите на детето. С храната можете да си го набавите от морските и млечните артикули. Той е един от дребното, които нашият организъм може да синтезира самичък, задоволително е само да прекарвате повече време на слънчева светлина. Това е и повода рядко да се следи дефицит на витамин D и по-скоро съществува противоположната заплаха – да го предозирате. Рисковете за детето са съществени – калциране на вътрешните органи и удебеляване на костите и черепа, по тази причина приемайте в допълнение витамин D само, в случай че лекарят ви е предписал.

Не инцидентно витамин Е е именуван витамин на плодовитостта. Той на практика взе участие във всички обменни процеси в организма на майката и детето. Недостигът му, изключително в първите седмици на бременността, може да стане причина за импровизиран аборт. Съдържа се в растителните масла - слънчогледово, царевично, соево, овесените ядки и пшеничните трици, яйчният жълтък и черният дроб. И в този случай внимавайте с дозата, огромните количества от витамина провокират кръвоизливи.

По време на самото раждане изключително значимо е да нямате дефицит на витамин К. Той способства за естественото съсирване на кръвта и по този начин предотвратява значителни кръвоизливи. Можете да си го набавите от спанака, копривата, морковите и доматите.

От микроелементите най-важни за развиването на плода са желязото и калцият. Първият взе участие в образуването на кръвните кафези, а вторият в построяването на костите и нервната система. Желязо естествено можете да си набавите от алените меса, черния дроб, яйцата, копривата и орехите, а калций от млечните артикули, бадемите и сушените плодове.

Ако е належащо да приемате витамини на таблетки, изберете специфична формула за бременни. През този интервал потребностите на организма ви радикално се трансформират и универсалните добавки могат да бъдат освен несъответствуващи, само че и даже рискови за вашето бебе.

Най-необходимите витамини и минерали през интервала на бременността и оптималната им доза:
витамин А.............. 5000 МЕ
витамин В1............. 1,5 мг
витамин В2............. 1,6 мг
витамин В3 (витамин РР) …........ до 15 мг
витамин В6............. 2-10 мг
витамин В9 (фолиева киселина)...400 мкг
витамин В12........... до 500 мкг
витамин С.............. 70-100 мг
витамин Д.............. 600 МЕ
витамин Е.............. до 16 мг
витамин Н ………. 300 и мкг
витамин К.............. 65 мкг
желязо............. 30-60 мг
калций........... 1200-2000 мг
цинк................. 15-25 мг
йод.................. 150-175 мкг

Продължава: Витамини за бъдещи майки - част I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР