На всекиго се е случвало да остави къщата си неразтребена

...
На всекиго се е случвало да остави къщата си неразтребена
Коментари Харесай

Да разтребим и почистим за 30 минути

На всекиго се е случвало да остави къщата си неразтребена и да му се обади някой с думите: " Ще намина след половин час да те видя небрежно ". Изпадаме в суматоха от чинии, разхвърляни облекла, неприбрани обувки и прането, намятано на леглото. Майка ми споделяше по този начин: " Нека домът ти е в такова положение, че в случай че някой почука на вратата, да има къде да го поканиш " Казвала ми е, само че кой ли слуша тия заръки...Сега, когато имам собствен дом и кой да го разхвърля, правя оценка някои нейни препоръки, само че и прибавям от себе си моя опит:

Как да разтребим стаята за 30 минути, без значение от размера и хаоса в нея?

Съберете кураж и скочете незабавно, щом усетите порива. Много е значимо да хванете първичния подтик. Дали имате непредвидени посетители или желаете да свършите небрежно с неделното почистване, съберете решимостта си и не се разсейвате, щом усетите импулса. Доказано е, че под въздействието на енергична музика, няма значение дали диско ария, или здрав хеви метъл, сме доста по-трудоспособни, в случай че лежим на дивана и гледаме обичан сериал. Силното кафе също оказва помощ, само че не забравяйте и да пиете вода с него. И по този начин - стегнете се, станете и почвайте незабавно.

Начертайте въображаемо тактика с един взор и засечете времето. Ако си дадете период за всяка стая и го спазите, хем имате цел, хем чувствате задоволство от стореното, съизмеримо с това от добре свършената работа. С един взор обходете стаите и начертайте маршурт или маркирайте горещи точки като мивката или облеклата за дрешника.

Степенувайте целите. Да, тоалетната е значима, само че се чисти за 5 минути, а облекла можем да сгъваме до обратен тласък. Набележете кое какъв брой лишава и помислете, дали има нещо, което да подготвите преди другото - да вземем за пример да сложите препарат в тоалетната паница и до момента в който той работи, да свършите нещо друго. По правилото от офиса - започваме с най-неприятното и трудоемко нещо, а дреболиите оставяме за по-късно, когато силата е намаляла.

Движете се в права посока без отклонения. Вземете да вземем за пример часовниковата стрелка и нейната безпощадност. От вратата стартирате да действате и без значение какво курсове по всички страни вършиме, още веднъж се връщате към отправната точка. Врата, долап, легло, скрин, первази. Приоритети имат огромните горещи точки, които загатнах. За тях може да извършите няколко непотребни курса или да се застоите. Но значимото е да не се вторачвате в детайлности. Подът оставяте за край, с цел да ви е свободно работно пространство. Разчистите ли и него, минавате с нещо мокро и стаята е подготвена.

Ако вършиме освен разтребване, само че и почистване, ползвайте правилото на трите талази и си дайте повече време. Първата вълна е почистване на повърхностите за следващо почистване: махане на движимости и слагане по местата им. Втората вълна е самото почистване, което като време лишава по-малко от първата вълна. И третата е, махане на боклука, изпиране на кърпи и парцали, разчистване на прахосмукачката. Третата вълна е значима, въпреки съвсем да нямате сили за нея, тъй като по този начин си подготвяте за идващото почистване и поддържате нещата си в ред, с цел да ви бъдат от изгода по-дълго.

Разчитайте на помощници. Вземете две торби и един кош. Това е належащо, до момента в който се движите из всяка стая. В едната торба слагате отпадъци, в другата - мръсни облекла. В панера - неща за пренасяне на друго място. Чистите облекла слагайте на леглото за по-нататъшно прегъване. Като минете един кръг, сложете облеклата в пералнята и разпределете нещата от панера най-малко по стаи. Като започнете друга стая, ще се разправяте с тях, в този момент не трябва да изоставяте актуалното помещение. Ако пералнята е цялостна в това време, може да я пуснете и като приключите, тя ще е подготвена за простиране.

Когато е разчистено, започнете с мокрото или сухото същинско почистване - моп, прахосмукачка, стирка, парцал - каквото е нужно за пода или по-големите мебели. Тук към този момент би трябвало да сте се уморили и да сте изгубили от първичния подтик, тъй че е належащо ново систематизиране на целите. Ще миете чинии, пода главно или ще нагънете облеклата - преценете добре времето и силите си и бъдете реалисти. Винаги ще остане нещо за различен път.

За незабавни случаи си оставете секрети местенца. Ако времето ви притиска или има прекомерно огромна гореща точка - постоянно си оставяйте малка врата, безусловно. Натикайте нещата в някой долап или дрешник, изнесете на терасата, неразтребени облекла може и краткотрайно в пералнята да сложите. Винаги си оставяйте такова магическо място.

Накрая, в случай че сте оживели от всичко това, направете да ви е красиво, даже и да е някой подробност. Нека чистенето да не лишава насладата от вашия хубав дом. Нека не бъде рабски труд, а грижа за него. Възнаградете го с ароматерапия или някоя свещ, нова завивка. Нека не приключваме чистенето, плувнали в пот и страдание за изгубеното време, а с насладата, че в нашия дом е красиво, пространно, мирише на хубаво.

И напълно най-после, като една същинска Пепеляшка - изкъпете се, нагласете се и даже да не чакате посетители, възнаградете се самите вие - с хубаво кафе, малко шоколад или чаша вино. Какво му остава на човек?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР