На всеки два месеца шедьовърът на Микеланджело, завършен през 1504

...
На всеки два месеца шедьовърът на Микеланджело, завършен през 1504
Коментари Харесай

Давид на Микеланджело получава спа процедури във Флоренция

На всеки два месеца шедьовърът на Микеланджело, приключен през 1504 година, се подлага на деликатно разчистване в дома си в изложба " Академия " във Флоренция, където се намира повече от 150 години, съобщи Агенция Франс Прес.


Смятана от доста възхитени фенове за знак на съвършения човек, 5,1 метровата статуя, изваяна от един мраморен блок, стои сама под прожектора на куполната изложба, когато музеят е затворен.

Личната му реставраторка Елеонора Пучи се качва на скеле, с цел да я прегледа от близко - част от ритуала по наблюдаване и разчистване, нужен за запазването на ренесансовата икона, посетена от над два милиона гости през предходната година.

Въпреки положителния външен тип и библейското завещание на Давид, килърът на Голиат се нуждае от поддръжка.

" Статуя, която не се почиства постоянно от прахта, в случай че се приближите и я погледнете изпод нагоре, ще видите форма на власинки ", сподели шефът на музея Сесилия Холберг пред група публицисти в понеделник.

" Това не е красиво и не е почтено за творбите на изкуството, които съхраняваме в този музей ", сподели Холберг.

Следователно почистването на Давид, което се прави два пъти месечно, е " форма на почитание, форма на достолепие, което желаеме да дадем на всяко произведение ".

Гладките елементи се почистват по-лесно, в сравнение с по-грубите сектори, които са по-склонни да хващат прахуляк.

Филтрите в модерната климатична система на музея обаче са понижили доста количеството на частиците във въздуха, а датчиците оказват помощ да се управляват равнищата на температурата и влажността, изясни Холберг.

Почистването лишава най-малко половин ден заради потреблението на скеле, а други скулптури и картини в музея се обработват по сходен метод, добави тя.

Давид на Микеланджело, първият исполин от древността насам и знак на Флоренция, е открит в зората на XVI в. пред възторжена аудитория на основния площад на ренесансовия град - Пиаца каузи Синьория.

Микеланджело е единствено на 29 години, когато приключва своя шедьовър.

Той остава на площада до 1873 година, когато е изместен на настоящето си място, а музеят е издигнат безусловно към него.

Сега копие от него се намира на Пиаца каузи Синьория. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР