На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт.Мозъчният

...
На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт.Мозъчният
Коментари Харесай

На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт

На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт.

Мозъчният инсулт е едно от най-честите социално-значими болести със забележителна смъртност и инвалидизация. България е измежду страните с най-висока периодичност на случаите.

Годишно към 45 000 души у нас получават инсулт или по един на всеки 10 минути.

В навечерието на Световния ден за битка с инсулта, лекарите от Университетската болница „ Свети Георги “ в Пловдив съумяха на 90% да възстановят млада пациентка, претърпяла инсулт.
Нещо, което се случва извънредно рядко съгласно медиците.
Борислава Баева е единствено на 28 години. Инсултът я покосява във фитнес залата, до момента в който тренира кардио извършения.

„ Всичко беше наред, до момента в който в един миг не ми стана неприятно. Паднах поради световъртеж на земята. Тогава не знаех, че не мога да си движа ръцете и краката, че съм парализирана ”, описа момичето.

Цялата лява част на тялото ѝ се сковава. Губи и говора си. С кола за спешна помощ е откарана в Университетската болница „ Свети Георги “. Поема я екипът на новооткрития Център за лекуване на мозъчно-съдови болести, който е единственият в Южна България. Неврохирурзите и експертите по образна диагностика вземат решение да употребяват нов способ, с цел да минимизират следствията от инсулта. Прилагат ангиографска техонология, с която отстраняват тромба.

„ При нея имахме шанс, че тромбът беше изваден още от първия ни опит. Може би е целуната от Господ ”, изясни доктор Иван Попов от Отделение по образна диагностика в УМАБЛ „ Св.Георги “- Пловдив.

Така след 24 часа стартира да движи левия си крайник, а 48-часа по-късно и засегнатата лява ръка. Лекарите споделят, че това е огромно достижение, само че то се дължи и на обстоятелството, че пациентката е постъпила на втория час от началото на инсулта.

За страдание през последните години лекарите регистрират тревожна наклонност инсултът визира все по-млади хора и това може би се дължи и на друга причина.

„ Може би тук роля играе и Коронавирус пандемията. Вирусната зараза визира съсирването на кръвта и води до много затруднения ”, описа доктор Ерай Халил – доктор в Клиника по нервни заболявания.
Прогнозата на лекарите е, че Борислава ще се възвърне изцяло в границите на година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР