На все по-заден план отива Борисовото отсъствие в медиите. Извратена

...
На все по-заден план отива Борисовото отсъствие в медиите. Извратена
Коментари Харесай

Някой да набере 112. Свободата на словото у нас има спешна нужда от спасяване

На все по-заден проект отива Борисовото неявяване в медиите. Извратена нова нормалност е превръщането му в онлайн аватар. Но нещо друго ме тревожи повече през последните дни - протичащото се с Българското национално радио и събитията около изказванията на Илчовски.

Изслушването на земеделецът в парламентарната комисия за проверката на ръководството на Борисов се трансформира в цялостен цирк и това има своите аргументи - чакалите на ГЕРБ се пробват със зъби и нокти да раздират хвърлените обвинявания още във въздуха, с процедурни хватки да пречат на чуването и в двата дни, да основават безпорядък и напрежение, тъй че всичко да потъне под напора на шумните подвиквания.

“Свобода на словото имате на открито, това тук e парламентът” - Тома Биков, 7 май, 2021 година

Къде са медиите?

Някак незадълбочено се чопли тематиката. В някои медии тя даже отсъства. Основни рецензии са към публичната Българска национална телевизия, която извършва вменената й по закон функционалност по много противоречив метод към този момент дълго време. Това също има своето пояснение - назначението на Емил Кошлуков за общоприет шеф на медията. Неговата самостоятелност е обект на диспути, а също така неговата оставка бе и едно от настояванията на митингите през миналото лято.

На този декор внезапно излиза наяве, че бюджетът на Българското национално радио е орязан.

Генералният шеф на БНР Андон Балтаков изпрати публично искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде изменен текстът от Закона за държавния бюджет, който разрешава на Министерския съвет да прави това. От тази година са минали по-малко от 5 месеца, а бюджетът за радиото е орязан с близо 1 милион. БНР към момента се старае да съблюдава правилата на плурализма и да е справедлива медия, която не се тормози да задава неуместни въпроси. Последното решение е взето безусловно с последното разпореждане на кабинетът в оставка, за което радиото е било известено едвам преди няколко дни.

Проблемът обаче явно не е в парите. Причината - в това време е утвърден трансфер към Българската национална телевизия от 20 милиона лв. за покриване на просрочени отговорности и трансфер към Българската телеграфна организация от 2 750 000 лв..

Изводът е един. И не е хубав. Но идеално се връзва с това печално 112.

И по този мотив публичният съвет на БНР изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, Народно събрание, Министерски съвет и Съветът за електронни медии, в което се разгласи срещу решението на кабинета “Борисов 3”. От там са безапелационни, че в случай че не бъде натрапен мораториум, действието би се приело като глоба, опит за налагане на политически напън, надзор.

“Въпрос на народен интерес е да бъде вложено в качествена, самостоятелна и професионална публицистика и е неприемливо да бъде финансово дестабилизирана точно медията, която обезпечава на обществото достоверна, надеждна информация и плурализъм на гледните точки и то в миг, в който сме изправени пред нападателна, хибридна война, а осведомителният поток е залят от подправени новини”, показват още от БНР.

Въпрос на народен интерес. Но не и на частен, уви. Някой да набере 112. Свободата на словото у нас има незабавна потребност от избавяне.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР