На връх Кредарица в алпийската част на Словения е паднал

...
На връх Кредарица в алпийската част на Словения е паднал
Коментари Харесай

Сняг заваля близо до България, казаха кога времето у нас ще се оправи

На връх Кредарица в алпийската част на Словения е паднал сняг, а в Босна и Херцеговина са измерени доста ниски температури, предава македонската телевизия " Сител “. Температурите на Балканския полуостров са по-ниски от нормалното за този интервал на годината. Обектите, които се намират на връх Кредарица, който е на 2 515 метра надморска височина, са били всички под сняг. Най-високата температура на Кредарица е измерена на 27 юли 1983 година, когато е било 21,6 градуса по Целзий, а най-ниската е била измерена на 7 януари 1985 година, когато термометърът е показвал -28,3 градуса. В Босна и Херцеговина в понеделник сутринта са били измерени единствено 2 градуса по Целзий.

Сняг покри и елементи от Карпатите в Румъния, а тук-там температурите паднаха, въпреки и за малко, до -9 градуса. Веднъж на 10-15 години през летните месеци се следи актуалната метеорологична особеност. Това сподели в дневния информативен блок на Радио " Фокус “ климатологът доцент Георги Рачев, учител по синоптичен разбор и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

По думите му метеорологичната конюнктура е извънредно нетипична, по-скоро напомняща за зимна. " Среща се топъл въздух от Средиземноморието в добре изразен средиземноморски циклон, с по-хладен въздух, който се стича от север-североизток над България. Допълнително над Балканите има едно ядро на леден въздух във височина, което основава това извънредно смутно време и многото линии, по които ще вали. Ще вали в действителност, ситуацията към този момент е такава в Югоизточна България, за останалата част това следва по-късно следобяд.

Същината на явленията ще бъде през нощта в сряда “, изясни той и добави, че въпреки и дребна, съществува възможност прогнозата да не се осъществя, защото нетипичният циклон крие и непредвидимост. Доц. Георги Рачев разяснява още, че валежите от сняг в Словения и Австрия на височина от 2500 метра, за които беше обявено, също са извънредно събитие, което въпреки всичко се случват на 2-3 години. Той увери, че сняг у нас изрично няма да има, само че чак след събота може да се чака стабилизиране на времето, а дотогава ни чака само дъжд с спирания. Климатологът предвижда от идната неделя до края на идната седмица повече слънце и даже горещини. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР