На волана на стокхолмското си такси Йота Никопулу прави доставка

...
На волана на стокхолмското си такси Йота Никопулу прави доставка
Коментари Харесай

В Швеция такситата влязоха в битката срещу коронавируса

На кормилото на стокхолмското си такси Йота Никопулу прави доставка след доставка на проби за COVID-19, един метод за управляващите на шведската столица да засилят потенциала си за тестване, а въпреки това за таксиметровите компании да запълнят неналичието на облага, провокирана от пандемията.
От лятото четиридесетгодишната жена кара непрестанно до гара в стокхолмско предградие, с цел да взима един по един PCR проби. Мисията й е да ги разнася до всеки, който има признаци на болест с вируса и е изискал да си направи тест.
Тази интервенция е част от стратегия, подета през юни от управляващите на шведската столица, целяща да ускори потенциала за диагностициране в една от най-засегнатите от вируса страни в Европа.
Две таксиметрови компании в този момент извършват тази задача. Заедно те доставят към 25 000 теста на седмица в Стокхолм и покрайнините му, съгласно университетската болница Каролинска, в един район, в който се тестват сред 45 и 52 000 души седмично.
Йота Никопулу е един от 1500 водачи в компанията си “Такси Стокхолм”, която откликна на апела да обезпечи превозването на тестванията.
"В началото бях малко скептична, само че изкарахме курс, на който ни образоваха по какъв начин да действаме и съблюдаваме всички рутинни правила и отдалеченост ", изяснява тя.
Под сивото зимно небе, Йота чака търпеливо на кормилото на черното си Волво, паркирано край една шатра. Тя би трябвало скоро за вземе оттова следващия комплект за тестване.
След като го вземе, тя ще спре на няколко километра по-нататък пред една жилищна кооперация. Както предлагат здравните управляващи, тя ще би трябвало да съблюдава физическа отдалеченост със събеседника си. Десетина минути по-късно тя ще мине, с цел да вземе тестът и да я съобщи на медицинския личен състав.
И въпреки че Йота не носи маска при доставките - Швеция е една от дребното страни в света, които не изискват носенето на маски - тя носи ръкавици и дезинфекцира ръцете си преди и след всяка задача. Тя избърсва по-късно частите на колата, които е докосвала. Шофьори като нея правят до шест доставки дневно.
Въпреки че Швеция ползва по-хлабава тактика за битка с ковид в сравнение с други страни по света - без изолираност и с малко насилствени ограничения, Йота, която кара такси от 11 години, изяснява, че работата й е потърпевша.
"Никой не искаше да върви на работа, никой не искаше да върви до летищата, тъй че нямахме нищо за извършване ", споделя тя.
Резкият спад в броя на таксиметровите курсове визира в целия свят доста таксиметрови водачи, които са измежду специалностите, най-засегнати от рестриктивните ограничения.
Програмата в Стокхолм беше създадена и за "намаляване на риска за разпространяване на заболяването по време на тестовия развой ", твърди болница Каролинска.
Със 7200 умряли от COVID-19 и близо 300 000 случая на болест в една страна с население от 10,3 милиона поданици кралството е измежду най-засегнатите в Европа, в пъти повече повече от броя на инфектираните и умрелите при неговите съседи Норвегия, Финландия и Дания взети дружно.
От своя страна Йота е уверена: "Правя нещо, с цел да се боря против тази пандемия ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР