На входа на Домa на киното ни раздадоха малки хартиени

...
На входа на Домa на киното ни раздадоха малки хартиени
Коментари Харесай

Киносалонът потъна в МРАК - Култура

На входа на Домa на киното ни раздадоха дребни хартиени пакетчета...

В тях имаше по една свещ. И по една кутийка кибрит.

Датата ли - 21.09.2022 година. Денят, в който Путин разгласи частична готовност в Русия. Денят, в който чувството за война стартира да има все по-реални измерения.

В този ден бе и една от премиерните прожекции на филмът " Мрак " на сръбският режисьор Душан Милич. Сигурно мнозина от вас го познават - неговият филм " Ягода в супермаркета " бе и към момента е извънредно известен у нас и е част от новото сръбско кино, което, по какъв начин да кажа...не си поплюва. Ама никак. Дори си мисля, че ние в никакъв случай не бихме могли да създадем толкоз " темпераментни " филми, колкото съседите вършат.

Но да се върнем на кино лентата.

Нямаше по-зловещ метод за една премиера на филм за ужасите, подбудени от войната, от този премиерата да се състои точно в ден, в който войната чука на вратата на Европа и света.

Няколко думи за кино лентата. " Мрак " е копродукция сред Сърбия-Дания-Италия-България-Гърция. Извън главният състав, който включва актьорите Даница Чурчич, Славко Щимац, Миона Илов българското присъединяване е повече от мощно - оператор на филмът е Кирил Проданов.

За какво споделя лентата на Душан Милич? За войната. Неотдавна, в Косово. В една къща в планинско село трима души живеят в изискванията на война. През денят дребната Милица, майка и и дядо и са охранявани от KFOR, които идват и вземат няколкото останали след кланетата деца и ги водят на учебно заведение с бронетранспортьори.

Нощем обаче стартира ужасът. Всяка нощ фамилията се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. И всяка заран нещо липсва - изчезват кокошките, теленцето е заклано.

Няма да ви описвам повече, тъй като този филм би трябвало да се види.

Онова, което не мога да скрия от вас обаче е чувството, което " Мрак " основава у вас. операторът Кирил проданов разкри през вчерашния ден, след премиерата, че е желал мракът, който участва на всички места във всичките 109 минути на кино лентата, да е хем заплашителен, хем да е по някакъв метод предпазващ.

Защото от една страна мракът ни плаши. Но от друга точно мракът ни защищава да не забележим същинското лице на ужасът.

Историята на дребната Милица по нещо припомня историята на момчето Фльора от " Иди и виж " на Климов. Но приликата е доста далечна, тъй като Милица не вижда същинското лице на злото съвсем до финала на " Мрак ". Тя обаче живее с него и вечер, когато възпламени свещичката, у нея има вяра. Надежда, че татке ще се върне. Надежда, че още веднъж ще има живот без мрак...

В края на кино лентата в залата някой от публиката възпламени свещта, която му бяха дали. И това беше повече от знак за силата, която има " Мрак ".

След прожекцията някой попита режисьорът Душан Милич, който присъстваше в залата дали счита, че всички филми, които в последните години са основани в страните от някогашна Югославия носят белега на войната.

И тогава Милич сподели, че това е реалност. И добави, че това, че през днешния ден имаме още веднъж война в Украйна може би демонстрира, че индивидът има такава природа. Да води война. Понякога без да може да изясни за какво го прави...

Историята, разказана в " Мрак " е същинска. Героинята Милица в действителност е действително момиче, през днешния ден 30 годишна жена. Но, както сподели Милич, мракът още не я е напуснал, тъй като е изразила безапелационното си предпочитание името и в никакъв случай да не бъде разкрито.

" Мрак " на Душан Милич е доста сложен за гледане филм. Той не е филм, с който да прекарате занимателно в киносалона 2 почивни часа.

Но точно " Мрак " е част от киното, което е като светлинка в мрака на комерсиалните ленти, които ни заливат в последно време.

Впрочем новината от през вчерашния ден е, че " Мрак " на Душан Милич е определен в Сърбия за предложение за ОСКАР за чуждоезичен филм. Точнов  денят, в който пък се разбра, че нашето предложение - " Майка " на Зорница София е дисквалифицирано поради неспазване на регламента...

Гледайте " Мрак ". И не забравяйте, че в края на мрака постоянно има светлинка. Въпросът е дали желаеме да разберем какво се крие в мрака. Или ще го оставим да си стои там някъде в невидимото...

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР