На Велики вторник се носи мълчана вода. Вторият ден от

...
На Велики вторник се носи мълчана вода. Вторият ден от
Коментари Харесай

Велики вторник е! Какви са традициите днес?

На Велики вторник се носи мълчана вода. Вторият ден от Страстната седмица отразява последните дни от земния живот на Исус Христос и е ден за просвещение и поуки, за дарения на бедните и нисшите духом. Според църковния канон той е предназначен за примирение и наставление.

Велики вторник какво се прави?

На Велики вторник от се напомня притчата на Христос за 10-те девици. С това се подсказва, че хората би трябвало да вършат положителни каузи в очакване на бъдещия съд

След Велики понеделник, в който Исус разгонил търговците от храма, той траял да изнася пред учениците си и събралото се болшинство последните си проповеди и нравствени директиви. На Велики вторник от Страстната седмица пред множеството Исус разказал известната алегория за десетте девойки и младоженеца.

Според еврейския бит 10 девойки с фенери с ръце трябвало да осветяват пътя, по който младоженецът щял да отиде до своя дом. За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има задоволително масло. Затова девойките били длъжни да подготвят съдинки с елей и понякога да поливат във фенера, с цел да не угасне.

Половината от героините в притчата прозорливо и далновидно се запасили с нужния елей. Но останалите постъпили безразсъдно и безгрижно и не се подготвили. Когато пристигнал моментът да съпроводят дружно с другарките си младоженеца, техните фенери угаснали. На тях не им оставала нищо друго, с изключение на да изтичат при търговците за масло. Когато пристигнали в дома му, фенерите им още веднъж светели блестящо, само че към този момент не за младоженеца. Празникът бил в разгара си, само че вратата останала затворена за тях. На молбите им да отворят вратата, младоженецът, който ги чул им отвърнал: „ Кои сте вие? Аз не ви познавам. “

Смисълът на тази алегория е да живеем в единодушие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да бъдем духовно действени и будни, виновни и прозорливи, следвайки пътя на християнските полезности.

Тази алегория има и по-дълбок, нравствен смисъл. Под петте неразумни девици се подразбират петте безмълвни сетива. Който живее единствено с това, което вижда и чува, без да управлява възприятията с разсъдъка си, той има неразумна душа. Когато гибелта спусне завесата върху света на възприятията, такава душа ще остане в безспорна мрачевина.

Под пет мъдри девици се подразбират петте вътрешни органи на възприятията, които рационално ръководят външните усеща и господстват над тях. Тези вътрешни органи на възприятията събират светлина в продължение на целия живот на индивида, светлината, която остава в душата и свети и тогава, когато гибелта спусне завесата.

Велики вторник – носи се мълчана вода

В националния календар първите три дни от Страстната седмица – от понеделник до сряда, са избрани за разчистване на къщата и къпане. Този обред име пречистващ темперамент и се има вяра, че обезпечава здраве.

На Велики вторник по остарял бит девойките правят ритуално носене на „ мълчана вода„. По целия път от извора до дома, те не трябва да проговарят. Вярва се, че по този начин водата резервира чистотата и светостта си, придобива пречистваща мощ и лековита дарба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР