На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа

...
На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа
Коментари Харесай

Велика събота – най-благословеният седми ден

На Велика събота Църквата възпоменава телесното заравяне на Иисуса Христа и слизането Му в пъкъла.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При погребението на Иисуса участвали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предсказал възкресението Си . Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42).

Църквата популяризира Велика събота като " най-благословения седми ден " . Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.

Положен към този момент в гроба, Духът на Иисуса е в пъкъла, с цел да раздра оковите му и да отвори още веднъж за нас райските двери . Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с доста горест и покъртителни преживявания. Защото пристрастеност значи страдалчество.

 Великден iStock

А страданията Христови са въведения към безконечния живот. На Велика събота нормално се служи утреня (като всяка утреня, и тя е по здрач на предния ден, Велики петък). Храмът се осветява и се прогласява вестта за жените мироносици, пристигнали на гроба.

Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, дружно с народа със запалени свещи обикалят към храма. Тази тържествена върволица свидетелства, че цялата галактика е очистена, избавена и възобновена от влизането на " живота на света " в гибелта.

Службата на Велика събота принадлежи към този момент към Пасхалната неделя.

Вечернята на Велика събота се служи дружно с Литургията на св. Василий Велики.Свещенослужителите сменят тъмните си великопостни одежди с бели пасхални.

Сменя се и завесата на Царските двери, покровите на престола, жертвеника, аналоите и така нататък Тези промени и преобличания символизират триумфа на Христос над прегрешението, дявола и гибелта.

На края на Литургията се благославя хляба и виното, а в доста храмове се освещават козунаците, житото и яйцата.

 великден яйца Istock

В дванадесет часа се прави полунощница, на която се пее канонът на Велика Събота. На края на полунощницата свещенослужителите безмълвно придвижват Плащаницата от средата на храма в олтара през Царските врата, и я поставят на Светия трон, където остава до празника Възнесение Господне, в памет на четиридесетдневното престояване на Иисуса Христа на земята след Неговото възкресение от мъртвите.

Богослуженията на Велика събота са най-високата точка в православната литургическа традиция. Те не съставляват драматическо разиграване на историческите събития на гибелта и погребението на Христос и не са ритуално обрисуване на евангелски подиуми.

Тези богослужения са най-дълбокото духовно и литургично предусещане във безконечния смисъл на Христовите избавителни дейности.
 Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР