На вдигнат по тревога украински танков батальон масово му отказала

...
На вдигнат по тревога украински танков батальон масово му отказала
Коментари Харесай

„Епидемия” натръшка украинските танкове на полево учение

На вдигнат по паника украински танков батальон всеобщо му отказала техниката по време на полево обучение. От 40 танка Т-64 още в първите часове отказали 21 машини, а в идващите три дни ги последвали още 14, заяви svpressa.ru. Инцидентът станал на полигон край Мелитопол още през септември, само че едвам в този момент получил публичност. Военното министерство оповестило, че моторите били нови на няколко часа работа след приемането и се позовало на некачествени ГСМ.

Медиите обаче се добрали до истината. В публицистичния екип на списанието „ Корреспондент” имало специалист по танковете, който знаел, че за новия мотор 5ТДФА няма неприятни ГСМ. Той е в положение да измине 50 км изцяло изсъхнал, без капка масло.

Изданието открило, че три от дефектиралите мотори са обследвани от способена комисия, в която влизали представители от два танкостроителни завода и от МО. Първото нещо, което открили, че употребените ГСМ са качествени.

След разглобяването на моторите станало ясно, че пръстените на клапаните и други преносими елементи са изцяло износени. Открита била наслойка. В отработеното масло на картера е открито огромно количество утайки и примеси от гориво, svpressa.ru.

Станало ясно, че моторите не са нови, а от дълго време отработили ресурса си и бракувани заради изхабяване. Дори не са промити преди монтирането.

Изследването на третия мотор било неразрешено: Комисията получила писмо от началника на бронетанковото ръководство на украинската войска генерал-майор Юрий Мелников да приключи работата си.

През този юли Мелников и управлението на Лвовския бронетанков цех са упрекнати в пазаруване през 2015 година за армията на остарели износени мотори, част от които въобще не работели.

При извършеното следствие било открито, че вместо нови мотори за танковете Т-72, били закупени остарели, продадени на външни компании като остаряло имущество преди 10 година и съхранявани по несъответствуващ метод. За това време те ръждясали и към този момент не можели да бъдат употребени, само че за тях е заплатено като за нови. Парите бързо били разпръснати по сметките на дребни частни компании.

На страната са нанесени вреди над 1 млн евро, само че предишното лято Върховната Рада освободила Мелников от отговорност, защото на тази служба той носел грамадна изгода за Украйна, написа svpressa.ru.

Краде се навсякъде всичко, което е допустимо на всички нива. През март 2016 година БЛИЦ в две поредни изявления описа по какъв начин в Украйна /не/ремонтирали 7 хърватски изтребители МиГ-21. Те се върнали в Хърватия в още по-плачевно положение – на два самолета спрели моторите във въздуха, а бригаден военачалник Иван Селак едвам не умрял, до момента в който изпробв във въздуха една машина. Хърватският боен министър бил на път да се простреля.

Краде се даже от Съединени американски щати. Например Киев изискал като безвъзмездна помощ от Вашингтон разследващи безпилотни самолети, с цел да предотврати завладяването на Западна Европа от Русия. Получили апаратите (наистина бракувани) на безплатна основа. След това украински генерали подготвили подправен документ, че за апаратите са заплатени 75 млн $.

Бракуването на нова или ремонтирана техника върви като поток. Миналата година Радата одобри закон за наказателна отговорност при неприятна сертификация произвеждане и придобиване на некачествена продукция във военната сфера. Наказанието е от 5 до 8 година отнемане от независимост. Ако това е обвързвано с пропадане на бойна задача или с крах на военнослужещи – присъдата е от 8 до 10 година Засега няма наказани, тъй като и на украинските съдии им се живее пищно.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР