На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд е присъда, произнесена

...
На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд е присъда, произнесена
Коментари Харесай

Обжалват присъдите на тримата охранители от Гранд мол

На въззивен надзор пред Варненския апелативен съд е присъда, произнесена по отношение на тримата охранители от „ Гранд мол Варна ”, които Варненският областен съд призна за отговорни в убиийството на 52-годишния Нягол Петров, осъществено на 14 март 2015 година.

Преди пет месеца първата правосъдна инстанция присъди общо 49 години затвор на Ангел Николов, на Красимир Димитров и на Цветан Маринов за убийството на Нягол, осъществено в съучастничество, по хулигански подбуди, с особена свирепост и по изключително непосилен за жертвата метод.

Николов получи 18 години „ отнемане от независимост “, Димитров – 16 години затвор и 15 за Маринов. Тримата са наказани да изтърпят наказването при първичен непоколебим режим, да изплатят общо 150 000 лв. обезщетение на брата на убития мъж, държавни такси върху обещетението, както и разноските по делото – които възлизат общо на близо 19 000 лв.. Припомняме, че всеки един от подсъдимите беше оневинен по обвиняването да е направил действието в качеството му на длъжностно лице, както и по тази причина потърпевшият да е бил в безпомощно положение.

На 14 март 2015 година подсъдимите Николов и Димитров получили сигнал от охранителната компания „ Джи Ем секюрити “ за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двамата разкрили индивида и го повели към ескалатора, с цел да го изведат от комерсиалния център. Преди това Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение в осъществяване на устни разпоредби на управлението на Гранд мола, което забранявало лица с несъответствуващ външен тип да влизат в комерсиалния център.

Според обвиняването, точно в тази зала охранителите почнали похищенията по отношение на жертвата. Побоят над Нягол, който страдал от психологично заболяване, без да е нападателен, траял 15 минути, а някои от издевателствата подсъдимият Николов снимал с мобилния си телефон. При всеки опит на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по цялото тяло продължавал със забележителна мощ и експанзия.

По запис на охранителните камери, към 12,26 ч. потърпевшият към момента се намирал в мола, като се олюлявал и бил очевидно объркан. Минути по-късно жена подала сигнал за човек, паднал по тил пред магазин в комерсиалния център. Пристигналият медицински екип единствено установил гибелта на Нягол. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на следствието на преброила близо 57 удара по тялото на убития.

В митинга на Окръжна прокуратура-Варна, който се поддържа от апелативния прокурор се споделя, че наказванията по отношение на тримата са очевидно несправедливи. Обвинението упорства за присъда, която да е в размер на 20 години „ отнемане от независимост “, с цел да е покрай оптималния размер, очакван от закона.

Прокуратурата намира, че първата правосъдна инстанция не е подложила на разбор смегчаващите и отегчаващите виновността условия за всеки един от подсъдимите и по този метод не е индивидуализирала наказванията им.

Наличието на общоприети претекстове и отсъствието на сериозен разбор на събраните обстоятелства и условия е мотив за различното искане на прокуратурата – апелативният съд да върне делото за разглеждане от различен състав на Варненския областен съд.

Както прокуратурата, по този начин и юристите на подсъдимите и на гражданския просител и частен обвиннител не оспориха през днешния ден оправдателната част на първоинстанционната присъда.

Защитниците на подсъдимите обявиха пред състава на апелативния съд, че в присъдата на ОС-Варна липсват претекстове освен във връзка с типа, на размера на наказването и индивидуализацията му, само че и във връзка с всяко едно от възраженията на юристите, направени пред първата правосъдна инстанция.

Според отбраната на Николов, Димитров и Маринов, неналичието на претекстове към присъдата е събитие, което не може да бъде поправено от въззивния съд и единственият метод е делото да бъде върнато за ново разглеждане от различен състав на Варненския областен съд.

В последната си дума пред съда, подсъдимите желаеха също нов развой пред първата правосъдна инстанция, където чакат по-ниски или оправдателни присъди.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в избрания от закона 2 месечен период.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР