На възобновената си единадесета извънредна специална сесия ООН прие нова

...
На възобновената си единадесета извънредна специална сесия ООН прие нова
Коментари Харесай

РЕЗОЛЮЦИЯ: ООН призова за незабавно прекратяване на войната в Украйна

На обновената си единадесета изключителна специфична сесия Организация на обединените нации одобри нова резолюция, призоваваща за преустановяване на войната, единствено часове преди спорът да навлезе във втората си година.

141 държави-членки поддържаха резолюцията, а 7 бяха „ срещу “ – Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа, Русия и Сирия. 32 страни се въздържаха, като измежду тях бяха Китай, Индия и Пакистан.

Съгласно изискванията на резолюцията Генералната асамблея на Организация на обединените нации повтори настояването си Русия „ неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна и прикани за преустановяване на военните дейности “.

Чрез резолюцията Асамблеята прикани държавите-членки да си сътрудничат в дух на взаимност за справяне с световните резултати на войната върху продоволствената сигурност, енергетиката, финансите, околната среда и нуклеарната сигурност и сигурност. Подчертавайки, че договореностите за дълготраен мир би трябвало да вземат поради тези фактори, Асамблеята също по този начин прикани всички народи да поддържат генералния секретар в напъните му да се оправи с тези резултати.

Резолюцията удостоверява уговорката на Асамблеята към суверенитета, независимостта, единството и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, разпростряли се и до нейните териториални води.

Асамблеята също по този начин акцентира нуждата от вдишване на отговорност за най-сериозните закононарушения според интернационалното право, осъществени в Украйна, посредством самостоятелни национални или интернационалните следствия и наказателни преследвания, с цел да се подсигурява правдивост за всички жертви и попречване на бъдещи закононарушения.

Организация на обединените нации отхвърли две оферти от Беларус. Първото предложение щеше да промени няколко от наредбите на резолюцията, а второто щеше да накара Асамблеята да призове държавите-членки, наред с други неща, да се въздържат от изпращане на оръжия в зоната на спор.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР