На въпроса колко време котките прекарват в сън, почти всеки

...
На въпроса колко време котките прекарват в сън, почти всеки
Коментари Харесай

Колко спи котката?

На въпроса какъв брой време котките прекарват в сън, съвсем всеки човек ще отговори, че те спят непрестанно. Погледнато повърхностно в профил това е тъкмо по този начин. Представата, която една писана извиква, е тъкмо за спящата хубавица, ситуирана на дивана, до печката или в някое ъгълче. Това води до извода, че котаците са най-мързеливите измежду всички домашни любимци.

Всеки, който мисли по този начин, не е надалеч от истината. Мъркащите домашни питомци спят по към 15 часа на денонощие. Има някои изключително мързеливи представители на типа, които прекарват в сладка сънливост съвсем от самото начало, към 20 часа. Иначе в естествени граници ще ги забележите да си поспиват сладко по 12-16 часа дневно. Защо котките спят толкоз доста?

Котките са нощни животни. Те са дейни от залез до изгрев, като ловуват и се хранят към здрачаване. Това е обяснимо от позиция на живота в естествени условия. Представителят на това семейство е див звяр, приспособен да преследва и лови плячката си. Животните, които са естествена храна за тях, са дейни нощем и това прави и ловеца бодърстващ през същото време. Този неизкореним инстинкт остава и при домашно развъждане на типа.

Да се ловува, се желае доста сила. Тя би трябвало да се набави. Храната е единият източник, а сънят е другият. От позиция на еволюцията писаната не може да си разреши да предремва в работно време като своя собственик. Храненето на месоядните изисква дейна работа, с цел да се набави храна.

 какъв брой спи котката

Спането при котката има няколко етапи. Всеки е забелязал, че обичаната домашна питомка постоянно задрямва. Кога спи и по кое време се намира в положение на прословутата котешка сънливост? Разликата е лесна. Ако заспива в поза, която разрешава да скочи незабавно на крайници, значи просто дреме. В бездънен сън домашният ви любим се намира не повече от 5 минути, след това минава в лека сънливост. Редуването на двата типа сън продължава до дефинитивно разбуждане.

На всички е ясно, че подрастващите котета и старите котаци спят повече. Също като при хората.

Тялото на котката е като часовник. Тя се въздейства от времето и трансформира и навика си за спане в сходство със сезоните и климата. Дъждовните дни са идеалното време за дълготрайно мързелуване и сън на пухкавите ни приятелчета. Това надали е убягнало от вниманието на всеки човек.

Рязкото понижаване или увеличение на времето за сън нормално е признак на някакъв здравословен проблем, за който е нужна консултация с ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР