На въпрос какво са получили свободните артисти от всичко което

...
На въпрос какво са получили свободните артисти от всичко което
Коментари Харесай

Свободни артисти: Кандидатствахме, но не получихме никава помощ от държавата

На въпрос какво са получили свободните актьори от всичко което шумно разгласи министърът на културата Боил Банов като поддръжка за тях отговорът бе безапелационен: „ Нищо! “.
Трима създатели - Георги Низамов, Искрен Пецов и Йордан Василев, описаха за своите опити да аплайват за някоя от оповестени ограничения, като общото сред тях е, че не са съумели да получат никаква помощ.

Ето какво споделиха те в предаването " Честно казано с Люба Кулезич " по телевизия Евроком:

Искрен Пецов описа, че е кандидатствал по мярката за трите минимални работни заплати. Срокът е бил от 21 до 31 април, като е очаквал да има някаква форма в интернет, която да е за персонални данни и данъчна декларация. Оказва се, че формата, която се афишира на 21, е напълно друга и в нея се изисква да бъде подаден план, за което не е ставало въпрос преди този момент. Все отново съумява да подаде своето заявление, само че до в този момент няма никакъв отговор.

" Аз взех решение да ревизира мярката с заемите по какъв начин работи ", продължи Георги Низамов. Аз давам отговор на условията, тъй като съм бил на трудов контракт, а по-късно съм бил на борсата, приходите ми също дават отговор на критериите. Изобщо не ми разгледаха документите. С връзки се обадих в една от четирите банки, които в началото бяха шест. Отговорът беше, че на тях са им отпуснали пари, които към този момент са усвоени. Това се случва три дни след оповестяване на това съглашение. Ходих в две банки, имам контакти в тях, хората с доста положително сърце ми споделиха да не виждам какво написа публично. Ако някой се откаже можело да ми се обадят, което е неуместно. "

По думите му в държавните културни институти са заети не повече от 30% от всички актьори в страната ни.

" Отношението на политическия хайлайф у нас е показателно към нас. Това са някакви хора с подправени дипломи, прибрали някакви милиони. Това е един имагинерен облик на българския политик, който си разрешава върху мен, с образованието ми с труда ми, с работата ми да се държи надменно. ", разяснява Низамов отношението с което се сблъстват създателите когато отидат да аплайват за някое от оповестените от държавното управление ограничения.

" Като ще са цялостни на 30% залите, ние на 30% ли да играем? ", запита той и добави: „ Ако срещна министър Банов, не го познавам, само че ще му кажа: Нали си режисьор, нали би трябвало да знаеш какво вършат всички, по какъв начин по този начин четеш неща, които не разбираш. “, сподели още Низамов.

Йордан Василев показа и своята обстановка като описа, че първите 7-8 дни е било доста тежко. „ Ситуацията я усетихме още в края на февруари, започнаха да се връщат билети, хората да си отхвърлят резервациите. Аз започнах да диря какво мога да върша и мой другар, който е дърводелец ми оказа помощ. “, сподели той. Коментира и случай с този негов другар, който си порязва неприятно ръката на машина, само че до момента в който го кара с колата си към болничното заведение по неотложност са спрени от служители на реда и получават актове за това, че са без колани. Той дефинира като куриозна обстановка, тъй като сега нямат пари да си платят санкциите. Василев разяснява този случай и като " загуба на родова памет ".

Искрен Пецов показа и още един чудноват случай, който съществува в Столична община, която дава 1000 лв. за сътвори нова ария и видео клип. По думите ми хората, които знаят по какъв начин се основава нова ария и по какъв начин се снима видео клип, въобще не си вършат труда да аплайват, тъй като това е неуместно дребна сума за тези артикули.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР