На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които

...
На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които
Коментари Харесай

Разпети Петък Е Най-Тъжния Ден За Всички Християни. Ето Какво Повеляват Традициите

На утринната работа се четат дванайсет фрагмента от Евангелието, които описват за пристрастеностите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим.

Вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното свещенодействие в храма се съпреживява Христовата гибел - изнася се Христовата плащеница, отдадена на погребението на Спасителя.

Преди началото на службата, в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови.

Едно от песнопенията, което е признато да се извършва на службата на Велики петък, се назовава " Плачът на Богородица ". Тази молитва се чете в памет на душевните премеждия на Дева Мария, която стояла до кръста на своя наследник и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му измежду бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я поставя в " гроба " - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е безусловно неразрешено да се подхваща каквато й да е работа. Не е инцидентно това, което старите хора споделят за Разпети петък: " На този ден и птичката гнездо не вие ". На Разпети петък денем се върви на черква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.

Според визиите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, шанс и опрощаване на греховете. Църквата обаче смята тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а по-късно целуват поредно Христовото Тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и Кръста и поставят цветята. Навеждат се и минават под издигнатото място, като по този метод показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност за изкуплението което ни подари Спасителят.

После още веднъж се покланяме пред издигнатия огромен Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме. Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна разтуха знак на вярата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме великия ден.

В този смисъл минаването под масата не е от суетна религия за здраве, шанс и сбогуване на греховете, а водени от чиста и мощна религия - реверанс пред Христовия гроб.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР