На утрешния 3 октомври е насрочено разпоредително заседание по делото

...
На утрешния 3 октомври е насрочено разпоредително заседание по делото
Коментари Харесай

Дадоха ход по делото срещу НАП за теч на лични данни

На утрешния 3 октомври е планувано разпоредително съвещание по делото за изтеклите данни  от Национална агенция за приходите на милиони българи.

Това оповестиха от Съдебната палата.

Вече трима магистрати от Софийския областен съд са си създали отказ от процеса против наказателното разпореждане, с което на организацията беше наложена имуществена глоба от 5,1 млн. лева Причината е, че техните данни също са изтекли при пробива на ИТ системите.

Глобата беше постановена на 29 август 2019 година

Тогава Комисията за отбрана на персоналните данни откри, че приходната организация не е приложила подобаващи механически и организационни ограничения, вследствие на което е сбъднат неоторизиран достъп до системите ѝ и са публикувани нелегално имена, ЕГН, адреси, имейли, телефони, данни от годишни данъчни заявления, от информации за изплатени приходи, от осигурителни заявления, за здравноосигурителни вноски.

Установи се, че  са наранени общо 6 074 140 души, от които близо 2 млн. към този момент са умряли.

На 7 юни тази година Апелативен съд – София върна на прокуратурата делото за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

Подведени под отговорност за случая са притежателят на “ТАД Груп ” Иван Тодоров и неговият чиновник Кристиян Бойков. Те са упрекнати за закононарушение против Републиката за всяване на ужас и боязън в популацията.

Фалстарт по делото имаше и на 5 април.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР