На училище В първи клас - пет съвета за родители

...
На училище В първи клас - пет съвета за родители
Коментари Харесай

В първи клас - пет съвета за родители

На учебно заведение В първи клас - пет съвета за родители Как да събудим интереса на детето към четенето и по какъв начин може да развие математическите си качества 28 август 2019, 09:20  В първи клас - пет съвета за родители Източник: Георги Димитров /Нетинфо/
етенето е може би най-важното умеене, което би трябвало да усвои всеки първокласник. Като техника то се учи в учебно заведение, само че любовта към него се възпитава у дома още от най-ранно детство. И тук огромна роля имат родителите - в случай че постоянно четат на децата си приказка за лека нощ, в случай че им подаряват книжки за рождени дни и за други празници, в случай че ги водят в библиотеки и книжарници, в случай че ги окуражават да беседват и разискват приказки, случки, книжки и филмчета, то няма по какъв начин децата да не заобичат словото. Този извод се прави в новото издание на Наръчника за родители "Добре пристигнали в първи клас ", квалифицирано за поредна година от асоциацията "Родители " за фамилиите, които ще имат първокласници в новата 2019/2020 образователна година.

Родителите да предизвикват първокласниците да четат на глас
За начинаещите читатели - за първокласниците, са подобаващи книгите с наедрял шрифт и с красиви илюстрации. Ако детето избира да чете нещо друго от това, което сте му избрали, не го спирайте. Важното е да получава наслаждение от четенето. Направете библиотека в стаята му - дано книгите са му постоянно на разположение. Не противопоставяйте четенето на други обичани занимания. Четете приказки в стихове. Римите и ритъмът оказват помощ на детето да запомни текста и елементарно да го следи с взор. Четете по двойки - родителят и детето се редуват да четат забавна история, роман, приказка. Четете всичко, каквото ви попадне пред очите: надписи по табели, билбордове, менюта, готварски предписания, етикети в магазините, поучават родителите специалистите, подготвили наръчника за първокласниците.

Насърчавайте четенето на глас. Включвайте технологиите - покажете на детето, че електронните устройства не са единствено за развлечение! Намерете разнообразни уеб сайтове и приложения за смарт устройства за учене на числа и букви, за занимателни извършения по четене - поучават експертите.

Писането може да е игра
Все повече хора считат, че ръкописните текстове в тетрадките скоро ще са част от предишното, а за калиграфия ще се приказва единствено в старите романи. Дали ще се случи тъкмо по този начин, не се знае, само че, по този начин или другояче, на детето в първи клас му следва да мине през преодоляването на писането. Трудностите постоянно произтичат от обстоятелството, че вкостяването на китката при децата на тази възраст още не е приключило и това води до бърза отмалялост при писане и утежняване на краснописа, се показва в наръчника. И се отбелязва, че от време на време колкото повече пишат децата, толкоз по-нечетливо и грозно става написаното. Затова специалистите предлагат - къса отмора, която би могла да усъвършенства писането на детето за няколко минути, само че не трябва и да се прекалява с упражненията.

Родителите би трябвало да се опитат да трансфорат писането в игра - да накарат детето да измисля колкото се може повече думи с 3 или 5 букви и да ги записва или пък да напише имената на своите обичани герои от филми и книги. Ако макар всичките старания детето продължава да не изписва вярно буквите, да ги струпва една върху друга, да се затруднява прекомерно доста - потърсете консултация с очен доктор, с логопед и невролог, поучават специалистите.

В наръчника се отбелязва, че в случай че водещата ръка на детето е лявата - място за терзание няма. Това не е болест, нито нарушаване. Насилствената промяна на водещата ръка може да има неподходящи последици върху хармоничното развиване на личността, защото прекомерният напън за прилагане на дясната ръка може да докара до непотребен стрес. Ако вашето дете написа с лявата ръка, предупредете учителя и споделете какво може да прави добре то - да вземем за пример няма проблем с писането и рисуването, само че не може да реже добре с ножица. Така в учебно заведение ще знаят какво да създадат, с цел да му оказват помощ да усъвършенства уменията си. А родителите може да обезпечат на детето профилирани принадлежности - да вземем за пример ножица за работа с лявата ръка.

Как детето може да развие математическите си качества
Често родителите споделят, че детето им не се оправя с математиката. Това може да се трансформира в сериозен проблем, тъй като децата се нуждаят от постоянни познания по този предмет, с цел да съумеят в по-горните класове, в университета и да имат повече благоприятни условия за избор на кариера. Затова намерете метод да превърнете математиката в част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да употребява числата и аритметичните дейности в разнообразни действия от всекидневието - да преброи чиниите на масата, да напазарува артикули за избрана сума, да сметне какъв брой още картофа трябват. Така детето стартира да схваща смисъла от усвояването на математическите познания - поучават родителите създателите на наръчника. И предлагат на родителите да накарат детето да сортира разнообразни предмети и да преброи по какъв брой има от всеки тип.

Децата би трябвало да се научат да пишат четливо числата, тъй като 25% от всички неточности в решаването на математически задания се дължат на нечетливото писане. Обяснете на детето по какъв начин да взема решение задания. Създайте му табиет да прочита изискването на задачата няколко пъти. Научете го и в най-сложната задача да разпознава обособените елементи, с които може да се оправи малко по малко. Научете го по какъв начин да взема решение задания мислено. Решаването мислено оказва помощ за автоматизирането на някои дейности.
Включете новите технологии интензивно в усвояването на математиката - има задоволително просветителни математически игри, с които детето може по едно и също време да се забавлява и учи, до момента в който употребява телефон, таблет или компютър. Насърчавайте пространственото и логическото мислене у детето посредством занимателни игри - като шах, судоку, танграми, пъзели, поучават родителите специалистите.

Раницата на първокласниците би трябвало да е комфортна
Изборът на ученическата раница, изключително когато става въпрос за първокласник, е сложна задача - тя ще се употребява всеки ден, което значи, че би трябвало да е здрава. Ще би трябвало да събира много учебни такъми - би трябвало да е и функционална. Ще се постанова детето да я носи единствено, което изисква раницата да бъде и комфортна. Разбира се, би трябвало да бъде съобразена и с усета и желанията на детето. Най-важно обаче е да не заплашва неговото здраве, се предлага в наръчника за родители на първокласници.

Идеалната раница би трябвало да дава отговор на следните условия - тежестта й не би трябвало да надвишава 10-15% от тежестта на детето. Раницата не трябва да надвишава ширината на раменете, а височината й би трябвало да е до 30-40 сантиметра, тъй че да не доближава краката на детето, когато е на гърба му. Презрамките на раницата би трябвало да са необятни, меки и с опция за контролиране, с цел да може детето да я носи и единствено по блуза, и с дебело яке. Родителите би трябвало да научат детето да носи раницата с двете презрамки, с цел да се предотвратят гръбначни изкривявания.

Какъв мобилен телефон би трябвало да купят родителите на своите първокласници
В реда на нещата е родителите да желаят да имат информация за това, което се случва с детето, до момента в който е в учебно заведение. Мобилният телефон е един от вероятните отговори на тази потребност. Важно е обаче да прецените плюсовете и минусите, когато взимате решение по отношение на това дали и какъв телефон да дадете на детето. Едно от преимуществата то да има телефон в първи клас е, че по този начин имате връзка и знаете по какъв начин е, къде е и какво се случва с него. Имайте поради обаче, че по предписание потреблението на телефон по време на час е неразрешено, тъй че би трябвало да се преценявате с графика на междучасията, с цел да звъните на детето, поучават специалистите.

Рисковете от това детето да има "умен " телефон в първи клас са устройството да бъде изгубено, развалено или откраднато. Ако устройството е скъпо, то това покачва страха и терзанията на детето, а и на родителите. Ако въпреки всичко решите да дадете "умен " телефон на детето, добре е това да бъде допустимо най-евтиният модел. Децата в тази възраст към момента елементарно се разсейват, което прави загубата на движимости по-вероятна. Не забравяйте, че достъпът до интернет е в допълнение прелъщение за децата, което разпилява вниманието им в клас. Ето за какво, в случай че устройството разрешава, специалистите предлагат най-малко в първи клас то да е с лимитирано прилагане и детето да няма действителен достъп до интернет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР