На церемонията по раздаването на 75-тите поред награди Златен глобус

...
На церемонията по раздаването на 75-тите поред награди Златен глобус
Коментари Харесай

Наградите „Златен глобус” и срамната неравнопоставеност на мъжете и жените в Холивуд


На церемонията по раздаването на 75-тите подред награди „ Златен глобус ” в неделя за 74-ти път като най-хубав режисьор ще бъде отличен мъж, а дамите са изключени от конкуренцията макар извънредно сполучливата година за кинорежисьорките.

През миналите 12 месеца Грета Гъруиг направи солов дебют като режисьор с приветствания "Lady Bird", а режисьорката на "Wonder Woman" Пати Дженкинс стои зад най-големия жив екшън фълм, дело на жена.

Расистката драма на Дий Рийс, правена в Netflix, "Mudbound", получи близки до оптималните оценки на профилирания уебсайт Rotten Tomatoes, а Катрин Бигълоу се радва на международно самопризнание с въздействащата престъпна драма "Detroit."

Като се прибавят София Копола, Ама Асанте и Валъри Феръс, които режисираха провокирали удивление филми предходната година, стартира да наподобява изрично необяснимо, че номинираните за най-хубав режисьор са все мъже на междинна възраст.

Гийермо дел Торо се чака да завоюва с „ Формата на водата ” ("The Shape of Water,"), изпреварвайки Мартин Макдона с „ Три билборда отвън града ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), Кристофър Нолан с „ Дюнкерк ” ("Dunkirk"), Ридли Скот с "All The Money in the World" и Стивън Спилбърг с "The Post".

Анализ на номинираните до момента демонстрира, че единствено 5 дами са били определени да се състезават за най-хубав режисьор в историята на Глобусите, която стартира през 40-те години на предишния век.

Единствената победителка е Барбра Стрейзанд за "Yentl" (1983). Само тя и Бигълоу са били номинирани два пъти, а Копола, Джейн Кемпиън и Ейва Давърнай приключват дребния лист.

„ Проблемът с дамите режисьорки в Холивуд е мотив за необятно разискване през последните няколко години ”, сподели Стейси Смит – преподавателка в Университета на Южна Калифорния.

„ Фактите демонстрират, че макар по-голямото внимание, няма смяна във връзка с дамите зад снимачната камера ”.

При „ Оскарите ” статистиката е още по-лоша – единствено 4 дами са били номинирани за най-хубав режисьор от 1927 до през днешния ден, измежду тях е Бигълоу, която през 2009 завоюва с „ Войната е опиум ” ("The Hurt Locker)."

Университетът на Южна Калифорния разгласява през вчерашния ден разбор, на който Смит е съавторка, върху филмите за интервал от повече от 10 години, който също демонстрира, че равенството на половете в киноиндустрията като цяло на практика не съществува.

Изследването се базира на данни за пола, расата и възрастта на 1 223 режисьори, работили по 1 100 огромни кинопродукции, излезли на екран в интервала 2007-2017.

Само 4% от тях са дами, а в тези 4 на 100 има единствено две чернокожи дами, две от азиатски генезис и една латино.

Около половината мъже в листата са работили по-късно по различен огромен кино план в границите на същото десетилетие, до момента в който над 80% от дамите не са били наети още веднъж за огромна продукция.

Според изследването, в Warner Bros. Има най-вече филми, снимани от дами, само че все пак цифрата им е удивително малко – единствено 12 за 11 години.

В същото време, по-малко от една пета от членовете на управителните препоръки на седемте най-големи компании в развлекателната промишленост са дами.

Номинираната два пъти за „ Оскар ” и активистка за равнопоставеност на половете Джесика Частейн показва, че институционалният сексизъм, надалеч не е единствено холивудски проблем, а е артикул на патриархална система, която включва също Уолстийт и медиите.

40-годишната калифорнийка Частейн споделя, че е осъзнала дискриминирането в кинопроизводството още преди кариерата й да стартира, до момента в който учела в Джулиард скул.

„ Много рано си дадох сметка, че във всеки випуск има две трети мъже и към една трета дами и попитах учител: „ Защо не е 50/50? ”, спомня си актрисата, която завоюва „ Златен глобус ” за най-хубава актриса в трагичен филм за "Molly's Game."

„ А той ми отговори: „ Е, има повече функции за мъже, в сравнение с за дами ”…

„ Но по какъв начин да промениш нещата, в случай че не промениш този метод на мислене? ”, пита риторично Частейн. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР