На третия ден от встъпването в длъжност кабинетът Янев смени

...
На третия ден от встъпването в длъжност кабинетът Янев смени
Коментари Харесай

Кабинетът „Янев“ смени шефове на ключови агенции

На третия ден от встъпването в служба кабинетът " Янев " смени шефове на основни организации, свързани с приходите в страната.

С аргумента „ редовно несъблюдение на служебните отговорности “ беше уволнена шефът на Национална организация по приходите (НАП).

Доклад на ОЛАФ за нанесени съществени вреди на европейския бюджет пък беше посочен като причина за отстраняването на шефа на митниците.

„ Бях изумен, че ограничения по отстраняването на ръководителя на Националната организация за приходите не бяха подхванати по-рано. За интервала от 2017-2020 се установи систематична ниска събираемост по издадените констативни актове от малко над 4 милиарда са събрани малко над 2 мрлд. “, разгласи служебният финансов министър Асен Василев.

За обществеността Димитрова стана известна обаче точно към хакерската атака, която е без аналог в българската история като мащаб и евентуални вреди за популацията – течът на персонални данни от Национална агенция за приходите през 2019. Тогава шефката на Национална агенция за приходите не прекъсна отпуската си.

На фона на този скандал в Национална агенция за приходите бяха раздадени спомагателни хонорари поради реализирани резултати. Димитрова изясни това с аргумента, че през 2019 са събрани рекордните 24 милиарда лева доходи. И съобщи, че претекстовете за освобождението ѝ не са основани на разбор.

Начело на организацията застава Румен Спецов – съгласно финансовия министър – добър специалист.

Новият началник на приходната организация като се изключи че е приключил е Стопанската академия в Свищов и Академията на Министерство на вътрешните работи има забележителна кариера като културист. Шампион и участник в доста шампионати.

От ГЕРБ реагираха остро на новото предопределение. По думите им рокадите имат за цел олигархията, която е отвън страната, да върне позициите си в администрацията и в ръководството.

Георги Костов пък си потегля от Агенция „ Митници “ след четири години на поста. На негово място застава Павел Тонев, който е с 20-годишен опит в системата и е заемал позицията през 2013 година по времето на кабинета „ Орешарски “.

Костов се отбрани с писмо до медиите, в което разгласи, че страната ни е получила най-високата оценка от Брюксел.

„ Проверяващият екип удостовери поставената при миналата инспекция позитивна оценка по една от задачите, по други две цели означи значителен прогрес, а по главната – сложи оценка „ приемлива “, която е най-високата в оценъчната канара, употребена при инспекциите от Европейска комисия “, се твърди в писмото.

Новият началник на митниците – Павел Тонев, също за повторно оглавява организацията, която е управлявал през 2013 година по времето на кабинета Орешарски. Засега ще резервира безмълвие, помоли за време, за де се запознае със обстановката.

От ГЕРБ опазиха и работата на Агенция „ Митници “. От партията дефинираха като „ политическа чистка “ рокадите – и във финансовия бранш, и в Министерство на вътрешните работи.

Вечерта от държавната пресслужба оповестиха, че кабинетът е приел решение, с което предлага на президента да издаде декрет за освобождението на гл. секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, заяви държавната пресслужба.

Не се оповестява кой ще бъде препоръчан за основен секретар на Вътрешното министерство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР