На третия ден от руската инвазия в Украйна, кметът на

...
На третия ден от руската инвазия в Украйна, кметът на
Коментари Харесай

Труден и болезнен въпрос: Украинците, обвинени в сътрудничество с руската армия

На третия ден от съветската инвазия в Украйна, кметът на Купянск получава позвъняване от пълководец на съветската войска, който му предлага двамата да поговорят.

Тогава съветските сили към този момент са в покрайнините на града - в североизточната област Харков. Кметът Генадий Мацегора разгласява видеообръщение, в което обяснявала, че е приел предлагането на съветската страна.

„ Взех решението да вземам участие в договаряния, с цел да избегна загубата на животи “, споделя той.

Мацегора предава града на съветските сили без пердах. А по-късно даже им обезпечава превоз, жилища, гориво и храна, споделя " The Guardian ".

Сега той е един от стотиците украински жители, упрекнати в съдействие с нахлуващата войска, и може да получи до 15 години затвор. Купянск към момента е под съветска окупация, тъй че Мацегора не е задържан, само че тук-там, където руснаците са били изтласкани, украинските управляващи към този момент са направили арести на обвинени в сходно съдействие.

В началото на май основният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че има повече от 700 каузи за държавна измяна против украински жители и още 700 каузи за съдействие.

В обсадения район Харков прокурорите споделиха, че към този момент са образували 50 каузи, в това число против седем служители на реда, петима кметове и арбитър. Всички те са упрекнати, че са проправили път за Москва да окупира украински села и да убие десетки хора.

„ От тези 50 души половината са задържани. Останалите, за жалост, остават в окупираните територии и към момента не са задържани ”, сподели основният прокурор на Харковска област Александър Филчаков пред " The Guardian ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР