На този етап няма да се обявява частично бедствено положение

...
На този етап няма да се обявява частично бедствено положение
Коментари Харесай

Няма да обявяват криза за боклука в област Пазарджик...засега

На този стадий няма да се афишира отчасти бедствено състояние в област Пазарджик. Не съществуват законови спънки от 1 януари 2018 година районното хранилище за област Пазарджик да проработи.
Комплексното позволение за употребата му е издадено на 04.12.2017 година, За оператор е посочена община Пазарджик. Нейно е задължението да сътвори организация за приемането на твърдите битови боклуци от в районното съдружие. Това излиза наяве от прессъобщение на регионалната администрация.
Решението е взето през днешния ден на съвещание на Областния щаб за отбрана при бедствия. Той бе призован изключително от регионалния шеф Стефан Мирев по искане на членовете на Регионално съдружие за ръководство на отпадъците – Пазарджик, в което членуват 9 общини - Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пещера, Ракитово и Септември.
„ Становищата на общо деветте общински щаба за отбрана при бедствия, които заседаваха тази заран по мое гледище, са на този стадий в съответните общини да не се афишира бедствено състояние, а да се изчака 3 януари 2018 година, когато изтича срокът за обжалване на избора на оператор за новото хранилище пред Върховния административен съд “, съобщи по време на съвещанието регионалният шеф Стефан Мирев.
По думите на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пазарджик - Костадин Гешев, не съществуват законови спънки от 1 януари 2018 година районното хранилище за област Пазарджик да проработи. Комплексното позволение за употреба на новото районно хранилище е издадено на 04.12.2017 година, като в него е посочена за оператор община Пазарджик. Нейно е задължението да сътвори организация за приемането на твърдите битови боклуци от в районното съдружие.
Към момента фактическите условия и осъщественият от Областния щаб разбор и оценка на обстановката не допускат оповестяване на отчасти бедствено състояние на територията на тези девет общини в област Пазарджик. В случай на смяна на обстановката, регионалният и общинските щабовете ще заседават още веднъж.
Сутринта регионалният шеф Стефан Мирев съобщи, че желае да види всяка една община какви ограничения ще набележи сама да се оправи с казуса или ще бъде належащо той да обявяви отчасти бедствено състояние, в случай че няколко общини решат, че няма да могат със създалата се обстановка.
Припомняме, че на 31 декември изтича срокът, в който би трябвало да бъдат затворени повече от 100 остарели депа за битови боклуци, поради които Брюксел започва наказателна процедура против България.
След това страната ни се ангажира да приключи старите общински сметища, които не дават отговор на условията. От екоминистерството дадоха обещание, че няма да има проблем за общините, където към момента се построяват нови системи за отпадъците, сметта да се извозва в прилежащи общини.
Проблемът за деветте пазаржишки общини породи поради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на резултата от социална поръчка с предмет „ Избор на оператор за употреба, мониторинг и поддръжка на Регионално хранилище за неопасни боклуци - Пазарджик, Клетка І и съпътстваща инфраструктура “. Прогнозната стойност на поръчката бе 6 965 417 лева без Данък добавена стойност.
На 12 септември т.г. зам.-кметът на Пазарджик е издал заповед, с която дефинира консорциум „ РД – Пазарджик 2017 “ за оператор на сметището. В него вземат участие две компании: „ Комуналефект Сервиз “ ЕООД – Русе, и „ Ес Ер Технолоджис “ ООД – София.
Поръчката обаче е обжалвана пред Комисия за защита на конкуренцията от класираното на второ място в състезанието ДЗЗД „ Регионално хранилище – Пазарджик 2017 “. В него вземат участие пет сдружения: „ Център за преработване “ ЕООД – София, „ Ресурс фонд “ ООД – София, „ Папир БГ “ ООД – Пловдив, „ Имо 274 “ ЕООД – София, и „ Скок – С “ ЕООД – Пловдив.
Със свое решение от 7 декември Комисия за защита на конкуренцията отхвърля жалбата на втория в класирането като неоснователна. Възлага на ДЗЗД-то да заплати разходи от 200 лв. на община Пазарджик. Според Комисия за защита на конкуренцията процедурата е извършена законосъобразно.
Решението й предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните. Този период изтича на 3 януари, стана ясно през днешния ден от изказване на регионалния шеф. Ако тогава няма обжалване, договорът с определения реализатор може да се подписа и до рецесия с боклука няма да се стигне.
Според осведомени е можело да не се стига и до днешните незабавни съвещания на общинските и регионалния спешен щаб, в случай че кметът на Пазарджик се бе възползвал от член 205 от Закон за обществените поръчки, който дава опция на възложителя да изиска от Комисия за защита на конкуренцията авансово осъществяване на решението му за установяване на реализатор за да се обезпечи животът или здравето на жителите, да се защитят изключително значими държавни или публични ползи.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Пазарджик  Проблеми с боклука могат да изправят редица градове пред бедствено състояние Проблеми с боклука могат да изправят редица градове пред бедствено състояние  БЧК - Пазарджик обезпечава безвъзмезден обяд за нуждаещи се през цялата година БЧК - Пазарджик обезпечава безвъзмезден обяд за нуждаещи се през цялата година  4 цивилен брака са подписани в пандиза в Пазарджик 4 цивилен брака са подписани в пандиза в Пазарджик  Фалстарт на делото против кмета на Белово Фалстарт на делото против кмета на Белово  Отново претенции за премахване на кмета на Септември Отново претенции за премахване на кмета на Септември Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Израел ще строи жп. гара на името на Тръ...
Министърът на превоза на Израел, Израел Кац се разпореди да бъде издигната железопътна гара покрай Стената на рева в остарялата част...
Испанското държавно управление стартира да изтегля... Два самолета ЯК-130 са се сблъскали в Банг... В най-голямата замяна на военнопленници У... 111,3 млн. лева евросредства може да бъдат... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 28 декември
Овен През този ден половинката ви ще чака повече от вас. Това ще е изцяло разбираемо, в случай че през последните дни на него или нея се...
Атентат в Санкт Петербург, има ранени Вече записват колите по нови правила Парламентът на Иран задължи Техеран да при... Новините: Най-важното за деня, 27 декември НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Правителството даде зелена светлина за в...
Във допустимо най-кратък период да има Оценка на въздействието върху околната среда при капиталово желание за втора кабинкова линия на Банско. Това е една добра вест за вс...
На изключително съвещание 37 Народно събрание гласоподава оста... Каракачанов безапелационен, че няма да допусн... Божидар Димитров влиза в политиката, прави... Борисов за Банско: Не хотел, барака няма д...  www.expert.bg  10-те града, от които през 2017 година бяха оповестени най-вече фотоси 10-те града, от които през 2017 година бяха...  Топ 5 на най-старите самолетни компании в света Топ 5 на най-старите самолетни компании в свет...  9 от най-странните коледни ритуали от целия свят 9 от най-странните коледни ритуали от ця...  7 трика, с които ще избегнете преяждането по Коледа 7 трика, с които ще избегнете преяжданет...  www.iwoman.bg  Ето по какъв начин Нина Добрев отпразнува Коледа (видео) Ето по какъв начин Нина Добрев отпразнува Коледа (в...  4 съвършени метода да стартираме Новата година 4 съвършени метода да стартираме Новата го...  Жените от тези 3 зодии са същински мъжемелачки Жените от тези 3 зодии са същински мъжем...  Годишен хороскоп за 2018 - Стрелец Годишен хороскоп за 2018 - Стрелец  http://www.sportlive.bg  Китайски отбор изкушава нападател на Ювентус Китайски отбор изкушава нападател на Ювент...  Футболистите, които преоткриха себе си в други спортове Футболистите, които преоткриха себе си в...  Феновете на ЦСКА избраха състезател номер 1 Феновете на ЦСКА избраха състезател номер 1  Федерер: Не чакам да повторя представянето си от предходната година Федерер: Не чакам да повторя показва... Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Нови Най-четени Най-коментирани Това е най-оптимистичната зодия... 29 0 Природният газ нараства, реши КЕВР... 49 0 Очаква ни топъл януари... 47 0 Световноизвестен графити актьор със софийска творба...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР