“На този етап ние нямаме достатъчно факти, а и вчера

...
“На този етап ние нямаме достатъчно факти, а и вчера
Коментари Харесай

Ирена Анастасова, БСП: Президентът е знаел за изгонването на руските дипломати

“На този стадий ние нямаме задоволително обстоятелства, а и през вчерашния ден на закритото съвещание не получихме задоволително причини за изгонването на тези 70 индивида, тъй като те не са всичките дипломати. Веднъж беше казано, че 37 от тях са дипломати, след това се оказа, че 20 са дипломати.”

Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на Комисията по обучение и просвета в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира на EuroNews. Тя разяснява изгонването на 70-те съветски дипломати.

По думите й едната част от тези 37 били изгонени за осъществяване на дейности, несъвместими с националната сигурност, а другите поради спазването на взаимност на нашите дипломати в Русия и техните в България.

„ Но в общественото пространство прозвуча като че ли това са 70 шпиони. Оказва се, че това са 2 категории съветски жители - едните с дипломатическа протекция, а другите не. Изобщо ние не получихме задоволително безапелационни доказателства. Все отново най-вече дипломати, доколкото си припомням в историята на дипломацията, са гонени 58 или 68 дипломати от Съединени американски щати, а ние като че ли като една международна мощ демонстрираме мускули в обстановка, в която би трябвало всички да подхождат с разум”, изясни Анастасова за аргументите за разминаването в броя на отзованите съветски дипломати.

„ Кирил Петков е взел това решение, както стана ясно, след съответни отчети на ДАНС, след съвещание на Съвета по сигурност към Министерски съвет. В последна сметка ние по този начин и не разбрахме и излиза, че в действителност последно решението го е взел той”, сподели още депутатът от левицата и акцентира, че ръководството е формирано от една нелека коалиция и би трябвало сътрудниците в нея да се научат да се съветват между тях.

„ Това не е първи случай. Преди време, когато беше затворено въздушното пространство за съветски самолети, нашият сътрудник господин Проданов, който е министър на туризма, предния ден беше уредил чартърни полети с съветската страна, тъй като всички знаем, че нашият туризъм печели от това. Не е обикновено министърът на туризма да схваща за спрените чартъри от медиите”, добави тя за разговора в обединението.
Анастасова бе безапелационна, че от чуването на премиера през вчерашния ден, както и на ръководителя на ДАНС е станало ясно, че няма по какъв начин президентът да не е знаел за изгонването на съветските дипломати, тъй като в Съвета по сигурност към Министерски съвет, където това е било обсъждано, той има два представители назначени там с декрет от него.
„ Те са участвали на съвещанието. Но при всички случаи президентът е знаел. Друг е въпросът дали той е желал авансово да се намеси. Случаят е бил задоволително сериозен, с цел да си превъзмогнат егото както министър-председателят, по този начин и президентът на републиката, а не да се престрелват през медиите”, добави тя и още един път акцентира, че социалистите стопират договарянията с изключение на, в случай че „ Продължаваме промяната” не излъчат различен претендент за министър-председател.

В умозаключение Ирена Анастасова сподели, че България като дребна страна, е подвластна от геополитическите ветрове, само че в настоящата обстановка е най-важно не да се грижим за интереса на Русия или този на Съединени американски щати, а да гледаме интереса на България. „ Няма по какъв начин освен нас като партия, само че и обществото в България да е уверено, че това деяние не е подбудено в действителност от някакъв различен външен интерес “, приключи тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР