На този ден през 1986 година Римският наказателен съд оправда

...
На този ден през 1986 година Римският наказателен съд оправда
Коментари Харесай

На този ден: Съдът в Рим оправда Сергей Антонов

На този ден през 1986 година Римският углавен съд оправда българина Сергей Антонов за съучастничество в атентата против папа Йоан-Павел II. Преди това той прекара в ареста над четири години. Покушението е осъществено от турския терорист Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 година на площад „ Св. Петър “ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е чиновник в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „ Балкан “ в Рим. Той е арестуван на 25 ноември 1982 година от италианската полиция по обвиняване в съучастничество на атентатора Агджа, който показва като свои сподвижници още двама българи - Желю Василев и Тодор Айвазов, които са чиновници на посолството на България в Италия, само че към този миг се намират в София.

Въпреки че е държавен чиновник, Антонов не е посланик и не се употребява с дипломатически имунитет. Процесът стартира през май 1985 година и приключва през март 1986 година. Освободен е заради липса на доказателства.

Завръща се в България на 1 април 1986 година Здравето му обаче е унищожено. Известно време продължава да работи на куриерска служба в самолетна компания „ Балкан “, след което е пенсиониран по болест. На 27 март 2002 година 39-ото Народно заседание отпуска на Сергей Антонов пенсия за особени заслуги в размер на 160 лв. месечно.

На 1 август 2007 година Антонов е открит мъртъв в дома си на ул. „ Сердика “ в София. По тялото не е имало следи от принуждение. Смъртта е настъпила няколко дни по-рано.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР