На този ден през 1926 го​дина България сключва Бежанския заем,

...
На този ден през 1926 го​дина България сключва Бежанския заем,
Коментари Харесай

На този ден: България подписва Бежанския заем

На този ден през 1926 го​дина България подписва Бежанския заем, с който подкрепя 250 000 българи, които са се преселили в страната след Първата международна война. Дог​оворът за заема е подписан след продължителни договаряния с посредничеството и при гаранцията на Обществото на народите (ОН). Отпускането на Б​еж​анския заем е резултат от комплицирана интернационална политическа композиция и може да бъде обсъждано като триумф на британско-американската политика. В годините след Първата международна война Франция е страната, която се застъпва за твърда политика по отношение на изплащането на репарациите от победените страни, до момента в който във Англия доминира мнението, че в общ интерес е тяхната стопанска система да бъде нормализирана.

Предвижданата стабилизация би трябвало да се осъществя посредством понижение на репарациите и външно кредитиране против залог на митническите доходи и надзор върху финансовата политика на съответната страна. В Германия това е осъществено посредством Плана Дауес, а в по-малките и стопански изостанали страни стабилизацията е осъществена с присъединяване на Обществото на народите.

Бежанският заем, провиснал на България, значително възпроизвежда модела на сходни заеми за Австрия (1922) и Унгария (1924). 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР