На този ден през 1867 г. четата на Филип Тотю

...
На този ден през 1867 г. четата на Филип Тотю
Коментари Харесай

Васил Левски минава Дунава с четата на Филип Тотю

На този ден през 1867 година четата на Филип Тотю със знаменосец Васил Левски минава в България през река Дунав край Свищов. Четата е от към 40 души и идва, с цел да пропагандира българското население и изследва настроенията в страната. След еднодневно закъснение към града дружината се укрива в гората край село Върбовка. Там тя е обкръжена от стотици башибозуци и постоянни военни поделения от Търново, Севлиево и Свищов.

След разбиването  при Върбовка под прикритието на нощта и благодарение на българи от близките селища, сред които и Бачо Киро, оживелите четници стигат дружно с Филип Тотю връх Юмрукчал в Стара планина. Там се причисляват към четата на Панайот Хитов и с нея се отдръпват в Сърбия. С тези си дейности четата притегля вниманието на европейската общност върху ориста на българите и дава своя принос за освобождението на България.

Легендарният челник Филип Тотю четвърт век всява смут у турците, избавя живота на Левски и се сродява с Бачо Киро. Оцелява след 4 смъртни присъди, три пъти съумява да избяга от строго охранявани затвори, а граф Игнатиев и Александър II се допитват до него къде съветските войски да преминат Дунава.

„ Филип Тотю, хвърковатият тоя гяурин! - възкликва Захари Стоянов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР