На този ден през 1550 г. от Америка в Испания

...
На този ден през 1550 г. от Америка в Испания
Коментари Харесай

7 юли: Европейски ден на шоколада

На този ден през 1550 година от Америка в Испания е доставена първата партида от обичания ни шоколад. Ето за какво тази дата е определена от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които вършат шоколад. Те го назовават храна на боговете и го свързват с богинята на женската плодовитост.

Предполага се, че името " шоколад " идва от " chocolatl " на ацтекския език Нахуатъл - от " xococ " - горчив и " atl " - вода или напитка.

Първото шоколадово блокче е направено от едвам през 1842 година от Джон Кадбъри - (английски квакер) на който му хрумнало да направи корав шоколад, едвам по-късно в Швейцария, Даниел Петер прибавя мляко към шоколада и по този начин основава продукта, през днешния ден прочут като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си приблизително към 10 000 шоколадови блокчета шоколад. Повечето хора не осъзнават, че приятният усет на шоколада се дължи само на химичните му реакции, тъй като точката на размразяване на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, заради което шоколадът безусловно се топи в уста.

Шоколадът, изключително обогатен с флаваноли и стерини, е измежду най-хубавите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да понижи с до 5,3% количеството на " неприятния " (LDL) холестерол и да възстановява кръвното си налягане, настояват кардиолози от Съединени американски щати.

Въпреки че ставките на какаото като цяло са потребни за хората, късче шоколад оказва вредено въздействие при кучетата, даже може да бъде смъртоносно за кученца и дребни породи кучета. Шоколадът е мощно отровен и за папагалите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР