На този ден преди 31 години Джовани Фалконе приключва земния

...
На този ден преди 31 години Джовани Фалконе приключва земния
Коментари Харесай

Преди 31 г. мафията убива легендата Джовани Фалконе

На този ден преди 31 години Джовани Фалконе завършва земния си път, с цел да сложи началото на една легенда.

Джовани Фалконе е роден и израства в Палермо. След учебно заведение минава къс курс във Военноморската академия в Ливорно, а след това приключва право, след което стартира работа в правосъдната система. Преминава през разнообразни назначения в дребни градчета, до момента в който през 70-те години се озовава в родния Палермо, където е притеглен в основания от прокурор Роко Киничи Пул Антимафия, екип от следователи и прокурори, които работят дружно и споделят една и съща разследваща информация. Към новосформираната група се причислява и приятелят му от детинство Паоло Борселино. Джовани Фалконе вкарва съвременни подходи в битката против мафията, като потребление на банкова информация и следене на незаконните парични потоци. Но неговата съществена заслуга е откритието му, че мафията не може да бъде победена без помощта на хора от вътрешната страна. По самодейност на Фалконе и Борселино са направени корекции в правораздавателните закони, въвеждащи статута на предпазения очевидец. Така се дава опция на задържани мафиоти да сътрудничат на правосъдните органи против по-леко наказване, даже обезпечаване отбрана в друга страна, както и смяна на самоличността. Най-голямото им попадение е някогашният мафиотски необут Томазо Бушета, въз основа на чиито показания става вероятен по този начин наречения Макси развой. Това е най-голямото правосъдно дело против мафията в Италия. Процесът, по който обвинени са 475 души, стартира през 1985 година и завършва в края на 1987 година с 360 присъди и 114 оправдани. Общият брой на годините затвор е 2665.

На 23 май 1992 година Джовани Фалконе и брачната половинка му Франческа Морвило идват с полет от Рим на летището в Палермо. Посрещат ги бодигардовете им Роко Дичило, Антонио Мончинаро и Вито Скифани. В 17.58 часа, преминавайки край едно от предградията на Палермо, бронираният " Фиат Хрома ”, каран от Фалконе и колата с защитата са безусловно изхвърлени във въздуха от един звук тротилов еквивалент, подложен във водосточен канал. Взривът е толкоз мощен, че е регистриран от Националния институт по геофизика. Откъснати са двете платна на автомагистрала А-29 на разстояние повече от 100 метра – като след бомбардировка. Вдига се висок черен облак от прахуляк, части асфалт и цимент, а телата на Фалконе, брачната половинка му и охранителите им са раздрани до неразбираемост. Поръчител на атентата е мафиотският необут Салваторе (Тото) Риина, по прякор Звяра, който следи изтезанието с бинокъл от отсрещния рид, а отдалеченото устройство е задействано от неговия кръщелник Джовани Бруска-Свинята.

Два месеца по-късно Звяра и Свинята убиват различен заслужен магистрат – Паоло Борсалино. Смъртта на Фалконе и Борсалино отприщва голяма социална сила против мафията. Година по-късно е проведен величествен развой против проведената престъпност, вследствие на който над триста видни мафиоти са наказани на дълги години затвор. Мафията е изтласкана от страната и сложена на колене. Днес Международното летище в Палермо носи имената на Фалконе и Борсалино, а през 2017 година Салваторе Риина издъхна в пандиза, където излежаваше доживотна присъда.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР