На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските

...
На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските
Коментари Харесай

Нека Склоним Глава. Утре Е Съдбовен Ден За България, Много Важен Празник! Отбелязваме

На този ден отдаваме благодарност и почитаме паметта на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време. Заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Тивериополският свещеник Тихон.

На ритуала в София ще участват министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, представители на управлението на Министерството на защитата, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи.

По-късно същия ден министърът на защитата Красимир Каракачанов ще взе участие във военния обред в памет на починалите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той ще се организира от 14.00 часа пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на починалите бойци от Първи и Шести софийски пехотен полк в градината пред Националния замък на културата в София.

Панихида във връзка Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Бургас, Варна, Пловдив, Плевен. В ритуалите ще вземат участие представителни елементи от Въоръжените сили.

Панихидата в Пловдив ще стартира в 11.00 часа в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците. Заупокойната молитва в Плевен ще стартира в 11.00 часа пред паметника на починалите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 година Панихидата в Асеновград ще стартира в 11.30 часа пред паметника на починалите във войните 1912-1913 година в региона на военно формирование 24 490.

Във Варна ритуалът ще стартира в 11.00 часа в региона на Старите гробища пред паметника на починалите офицери, подофицери и бойци във войните 1912-1918 година Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ ще поднесат венци и цветя в памет на починалите. В ритуала ще вземат участие Представителният духов оркестър на Военноморски сили и почетен часовой от състава на висшето морско учебно заведение, написа Пик.

Панихидата в Бургас ще стартира в 11.30 часа пред паметника на починалите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще взе участие почетен часовой от представителни елементи в бургаския район.

Българска делегация, водена от заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Пламен Атанасов, ще взе участие в панихида в памет на починалите български воини в Първата международна война, която ще бъде отслужена на българското военно гробище в с. Цапари, Македония. На ритуала ще участват представители на Министерството на защитата, ветерани от военно-патриотичните съюзи, военни аташета, упълномощени в Република Македония. Ще бъдат поднесени цветя пред офицерските монументи в църквата „ Свети Георги “ в с. Цапари.

Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година Традицията е прекратена през 1946 година Възстановена е през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР