На тези избори сблъсъкът ще е ляво-дясно, казва зам.-председателят на

...
На тези избори сблъсъкът ще е ляво-дясно, казва зам.-председателят на
Коментари Харесай

БСП е единствената истинска алтернатива на ГЕРБ и ДПС

На тези избори конфликтът ще е ляво-дясно, споделя зам.-председателят на соцпартията

Атанас Зафиров е зам.-председател на Българска социалистическа партия по съдружната политика. Потърсихме го за коментар след скандалното съвещание на Конгреса на партията през вчерашния ден, на което бяха изключени повече от дузина членове – опозиционери на водача Корнелия Нинова. Г-н Зафиров отговори документално на поставените въпроси.

− Г-н Зафиров, помните ли по-скандален Конгрес на Българска социалистическа партия, на който да има викания за оставка на водача?

- Имаше опит конгресът да бъде изопачен от лица с нарушени стопански и политически ползи, само че делегатите не разрешиха този сюжет да бъде изпълнен, като оставиха отвън залата групата дебеловрати превратаджии. Повикаха малко и си потеглиха. Правели са го и различен път, не е изключително истинска иновация.

− Изгонихте 14 членове на партията, доста от тях са от младата вълна. Изключихте и Явор Божанков от парламентарната група. Защо спря подмладяването в Българска социалистическа партия?

- Първо, Божанков не е бил член на партията, а изключването от парламентарната група е изцяло логически и дори просрочен ход, вследствие систематичното му несъобразяване с груповите решения и позиции на групата. Божанков потегли против личните си гласоподаватели и възрастта тук няма никакво значение. А да обвързвате процеса на подмладяване в партията, който в никакъв случай не е спирал, с наказването на няколко изцяло самозабравили се делегати на конгреса, които срещу нормите на морала и положителното държание участваха в неприличен сюжет и опит за прелом в партията, аз не намирам за правилно. Всеки носи отговорност за личните си дейности и младостта не може да бъде индулгенция за жестоко и антипартийно държание. Показа го и голямото болшинство в гласуването, с което тези хора бяха осъдени. Иначе процесът на подмладяване върви - добре сте пристигнал още на първото връчване на членски карти на младежи - стотици са.

− Българска социалистическа партия във вижданията си се приближава от ден на ден до проруските „ националистически “ партии. Това не ви ли връща обратно?

- Българска социалистическа партия е на първо място българска партия, която пази и отстоява българския народен интерес преди всичко. На съвещанието на Конгреса през вчерашния ден приехме един доста сериозен документ - идея за нова стратегия на партията, който ще мине разискване през структурите и ще се трансформира в Програма, настояща на новите геополитически действителности в света и променената среда за сигурност.

− Българска социалистическа партия към този момент не е главният съперник на статуквото към ГЕРБ и Движение за права и свободи. Как смятате да привлечете периферни гласове на изборите отвън твърдото ядро русофили?

- Напротив, няма друга същинска опция на ГЕРБ и Движение за права и свободи с изключение на Българска социалистическа партия. Защото на тези избори конфликтът ще е ляво-дясно. Радвам се, че Политическа партия и Демократична България се сплотяват, което ясно ги нарежда вдясно. На терена на левицата остава единствено Българска социалистическа партия и нашите съдружни сътрудници. Виждам в този момент опит за някакво събиране на електорални нули вляво отвън Българска социалистическа партия, само че това е несериозно и ще остане като следващата екзотика в българския политически живот.

− Бившият ви боен министър Ангел Найденов – един от дребното твърди натовци в Българска социалистическа партия, нощес също ви напусна. Има ли доста разочаровани в партията от позициите ви на „ неутралитет “ във връзка с съветската експанзия в Украйна?

- Напускането на Ангел Найденов надали има връзка с позицията на Българска социалистическа партия по войната в Украйна. И не бих я определил като ”неутралитет ”, а като отстояване на българския народен интерес и недопускане на директното ни ангажиране в този гибелен спор. Иначе Найденов от дълго време няма нищо общо с Българска социалистическа партия и този му акт е по-скоро сценичен жест на отчаяние от неосъществения през вчерашния ден опит за прелом в партията.

− Не е ли нужна нова смяна в Българска социалистическа партия, с цел да спре рухването на партията? Нинова към този момент наподобява изчерпана като водач.

- Нинова е добър и заслужен ръководител на партията. Дали е “изчерпан ” или не, демонстрираха ясно през вчерашния ден делегатите на най-висшия ни управителен орган - Конгреса, които със смазващо болшинство отхвърлиха настояването за нейната оставка. Друг е въпросът, че Нинова е неуместна със своята твърда националноотговорна и обществена политика за неолибералното статукво и опитите за нейното бламиране не са спирали от години. Безуспешно обаче.

− На Конгреса Нинова отхвърли вид за коалиция с ГЕРБ след изборите. „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ вероятен сътрудник ли са тогава?

- За всички вероятни решения и партньорства след изборите ще попитаме цялата партия на вътрешен референдум. Няма нищо по-демократично от това - Българска социалистическа партия постоянно е била мярка за либералност и колективизъм!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР