На територията на София 89 училища отварят врати за зрелостниците

...
На територията на София 89 училища отварят врати за зрелостниците
Коментари Харесай

Близо 10 000 зрелостници в София се явяват на матурата по български език и литература

На територията на София 89 учебни заведения отварят порти за зрелостниците за днешната матура по български език и литература, заяви в студиото на " Денят стартира " на Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град Ваня Кастрева.

За държавния зрелостен изпит по български език и литература са ангажирани над 2000 квестори в София , а зрелостниците в столицата са 9876, сподели Ваня Кастрева. Матурата стартира в 8:30 ч. и продължава четири часа.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература  (БЕЛ) през днешния ден се организира в 750 учебни заведения и в 4200 зали в страната. Ангажирани са над 9000 квестори. По вид 1 пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ, който беше изтеглен тази заран в Министерството на образованието и науката от близо 6 милиона комбинации. Това стана в наличието на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов и на заместник-министъра на образованието доктор Мария Гайдарова.

Тя сподели, че броят на позволените до изпита зрелостници е 47 654, а броят на явилите се възпитаници ще бъде обявен, откакто стартира изпитът. " Създадени са рационални удобства за учениците, които имат потребност - както здравословни, които са декларирани, по този начин и за възпитаници със специфични просветителни потребности. Допълнително сме основали рационални удобства и за възпитаници, които имат нарушено зрение и имат нужда от брайлиране на изпитния материал или от увеличаване на шрифта. Има обезпечено и видеонаблюдение в действително време ", изясни заместник-министър Гайдарова.

Тестът по БЕЛ се състои от 22 задания с избираем отговор , 16 с къс свободен отговор и две с уголемен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва писане на есе или на интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две обособени тематики. Заради ограничения за сигурност от МОН не оповестяват тематиките за 41-ия въпрос, те ще станат известни по-късно през днешния ден. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се чака да интерпретират заложената тематика по отношение на текста на творбата. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства. Темата за есето не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.  

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат оповестени до 9 юни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР