На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен

...
На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен
Коментари Харесай

5 са силно сеизмичните зони у нас. МВР и БАН със съвети към хората

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с вероятен оптимален магнитуд 7 по Рихтер, са пет: Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Това се споделя в отчет на Министерство на вътрешните работи, създаден от специалистите в Националният институт по геофизика, геодезия и география - Българска академия на науките.

В отчета написа:

" Земетресението е естествено злополучие, което не може да бъде предсказано. Неговата дълготрайност не е огромна, само че следствията са тежки ".

Двете институции дават и потребна информация на хората за превантивни дейности при положение на трус.

Действия при сеизмично спокоен интервал:

Вкъщи би трябвало да имате, сложени на комфортно място фенерче, чанта за документи и изключително скъпи движимости, аптечка с нужните ви медикаменти, топли облекла, запас от храна и вода.

Закрепете крепко мебелите у дома и не поставяйте тежки, елементарно падащи предмети на високи места. Съхранявайте пожароопасните субстанции и токсини в компактно затворени съдове.

Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. Помислете и определете в жилището си най-безопасното място.

Имайте поради, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

Подгответе фамилен проект за деяние. Определете лице за връзка сред членовете на фамилията, което е отвън вашия район.

Действия при чувство на първия трус:

Не би трябвало да напускате постройката, в която се намирате. Направете го, единствено в случай че прецените, че можете да излезете навън за към 10 секунди.

Заемете най-безопасното място в постройката – под рамката на вратата /в взаимозависимост от вида на строителната конструкция/, покрай вътрешна /носеща/ стена, колона, под постоянна маса или легло.

След първите трептения люлеенето ще се ускорява, запазете хладнокръвие и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако трусът ви завари зад кормилото, спрете навън безвредно място и изчакайте.

В публичния превоз е по-добре да изчакате края на труса в транспортното средство. Ако сте на улицата, застанете надалеч от здания и далекопроводи.

Действия след прекосяване на първия трус:

Изключете електричеството, газта и водата. Вземете квалифицирания багаж и бързо напуснете постройката.

Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. Осигурете преимущество на майките с деца и на възрастните хора.

След като излезете от постройката, отдалечете се навън място, минимум на разстояние равно на височината на най-близката сграда.

Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. Окажете първа помощ, в случай че към вас има потърпевши.

Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, в случай че това е допустимо.

Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за всеобща информация и по локалните радиостанции.

Изпълнявайте напътствията на органите на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Министерство на вътрешните работи, полицията и други способени органи. Спазвайте публичния ред.

Действия след земетресението:

Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните земетресения и отминалата заплаха.

Можете да влезете в жилището си единствено след главен оглед на постройката и инспекция, направена от способените органи.

Не претоварвайте телефонните линии с ненужни диалози, малко съобщете на околните си, че сте живи и здрави.

Спазвайте персонална хигиена и не пийте вода от непроверени източници.

По време на бедствия нараства престъпността, бъдете деликатни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

 

Източник БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР