На теория селото се намира само на 10 километра от

...
На теория селото се намира само на 10 километра от
Коментари Харесай

До това родопско село не стига нито кола, нито автобус, но е прекрасно

На доктрина селото се намира единствено на 10 километра от Кърджали, само че на процедура то е на другия завършек на света.

До родопското село Лисиците не стига нито кола, нито рейс. Единственият метод за напредване е пешком - по мост над язовир " Студен бунар ". Липсата на път обаче се трансформира в туристическа атракция. Защото оборудването е най-дългият въжен пешеходен мост на Балканите, цели 261 метра, споделя в собствен репортаж БНР.

Мостът е издигнат през 1974г. До преди този момент хората са прекосявали през язовир Студен бунар единствено с лодки. Затова всяко семейство в селото има своя ръчно направена лодка.

За да го видят, хиляди туристи всяко лято идват в региона. Пикът е през почивните дни, когато идват над 300 души. Оставят колите на другия завършек на язовира, под село Широко поле, и оттова минават по моста. Жителите на Лисиците още се чудят от кое място се появиха толкоз доста хора.

Събина Герасимова живее в Лисиците от няколко години. Дълго време е била в Турция, само че се върнала поради чистия въздух и красивата природа. Жената е една от дребното, която всяка събота и неделя предлага на туристите домашно приготвена храна.

В края на най-дългия пешеходен мост към този момент се е оформил самобитен пазар. Там по-инициативните поданици оферират своя продукция, а един от тях - Бейхан Мехмед, е сложил каравана и кани туристите на разходка с лодка.

Когато попитате локалните хора какво може да се види в село Лисиците, те учудено повдигат плещи. Казват, че нямат забележителности, с изключение на природата. И мостът, който популяризира селото.

Заради неналичието на път не могат да предложат места за настаняване. Не знаят по какъв начин да изхранят туристите, откакто питателните артикули се придвижват с лодка по язовира, а оттова на тил до домовете.

Така проектите за разгръщане на туристическия бизнес в Лисиците остават единствено положително благопожелание. Единственото, което хората желаят в този момент, е основаването на паркинг до началото на моста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР