На тази дата е извършено от най-големите зверства в човешката

...
На тази дата е извършено от най-големите зверства в човешката
Коментари Харесай

На този ден през 1941 година СС на Хитлер избиват 34 хиляди евреи, роми, военнопленици и психично болни в Бабин Яр край Киев

На тази дата е осъществено от най-големите зверства в човешката история.

Само 9 години след идването на власт на човеконенавистната идеология на националсоциалистите на Хитлер немската нация е залитнала в тотална фикс идея за величие и липса на визия за действителността, която стига до невъобразима демонстрация на свирепост по отношение на всички разнообразни и по-слаби.

Те имат вяра сляпо в илюзията на Хитлер за смяна на международния ред и създаване на един нов свят с Германския райх и арийската раса начело. 

Днес украинците означават 81-ата годишнина от нещастието в Бабки Яр - всеобщите изтезания на цивилни жители от нацистите през 1941-1943 година в Киев. 

Само за два дни - 29 и 30 септември 1941 година - в пролома Бабин Яр са разстреляни съвсем 34 000 евреи, роми, военнопленици, пациенти на Киевската психиатрична болница и пандизчии от лагера Сирецки.

Най-известната и добре документирана е касапницата от 29 – 30 септември 1941 година, в която са избити 33 771 евреи едновременно. Военната интервенция е осъществена от бойци от концлагерите, подкрепени от айнзацгрупи и полицейски батальони на SS.

Сред жертвите на касапниците са хиляди руски военнопленници, комунисти, роми, украински националисти и цивилни заложници. Предполага се, че в допълнение са избити в Бабин Яр сред 100 и 150 хиляди души.

След като Нацистка Германия напада Съветския съюз на 22 юни 1941, немските сили стартират да напредват бързо на изток. На 19 септември 1941 германците идват в Киев. Много от жителите на града имат бойци в Червената армия или родственици навътре в Съветския съюз, само че доста от тях приветстват идването на германците, като считат, че това ще бъде завършек на Сталинския гнет, само че това скоро се трансформира.

В двете години на нацистката окупация Бабин Яр се трансформира в място на всеобщи изтезания.

На 28 септември в града са публикувани листовки, на които написа:

„ Всички евреи, които живеят в Киев и покрайнините, са длъжни да се явят в 8 часа сутринта, понеделник, 29 септември 1941, на ъгъла на улица Мелникова и Докторска (до гробището). Да носят със себе си документи, пари, полезности, както и топли облекла, долни дрехи и така нататък Всеки евреин, който не извърши тази директива и бъде открит на друго място, ще бъде убит. Всеки граждански, който влезе в освободено еврейско жилище и открадне имущество, ще бъде убит. “



Почти всички поданици, в това число и 175 хиляди евреи в региона считат, че става въпрос за депортация. Всъщност нацистите са взели решение още на 26 септември всички евреи да бъдат убити, като възмездие за серия бомбардировки против немски съоръжения, за което са упрекнати евреите. След войната излиза наяве, че бомбените акции са извършени от членове на НКВД, оставени от отстъпващите руснаци, с цел да забавят немското настъпление.

Евреите, събрани на гробището, чакат да бъдат натоварени на влакове. Групата от хора е огромна и множеството дами, мъже и деца не са наясно какво става, а когато чуват картечна пукотевица към този момент е късно да избягат. Те са изкарвани на дребни групи от по 10 души сред кулоар от бойци, както си спомня А. Кузнецов:

Нямаше никаква опция да се изплъзнеш или да избягаш. Жестоки рани, водещи до значителни кръвотечения, избухваха по техните глави, крайници и ръце от ляво и дясно. Войници не спираха да викат „ Schnell, schnell! “, до момента в който се смееха, като че ли са част от някакво цирково представление; те даже търсеха способи да провокират по-жестоки рани по уязвимите места – ребрата, стомаха и слабините.

След това на евреите е нареждано да се събличат, в случай че откажат са бити, а най-после са застрелвани на ръба на пролома Бабин Яр. Според Einsatzgruppen Operational Situation Report No. 101, минимум 33 771 евреи от Киев и предградията са убити при Бабин Яр на 29 и 30 септември 1941 г. – методично разстрелвани с картечница. Като цяло 60 хиляди души са убити по-късно, включително цигани и руски военнопленници.

Екзекуциите се организират от айнзацгрупи, с поддръжката на членове на батальона на Вафен-СС.

Информацията в журналистически публикации за присъединяване на украински колаборационисти в разстрелите няма удостоверение в документални източници.

След войната руското управление, поддържайки политика на антисемитизъм, подценява празнувания на етническа основа. По тази причина няколко опита за издигане на мемориал в Бабин Яр остават без резултат. Самият пролом е заграден с яз и наводнен с кална вода от тухлените каменоломни през 1950 година, с цел да се получи кална наслойка до самото дъно. Бентът се срутва от пролетните дъждове на 13 март 1961 година, като запраща стена от тиня и вода в северните елементи на Киев. Много хора умират от наводнението.

През 1976 година е повдигнат формален мемориал на руските жители починали при Бабин Яр. Мемориал на починалите евреи е подложен през 1991 година

Случилото се при Бабин Яр въодушевява поемата „ Бабий Яр “ (1961) на съветския поет Евгений Евтушенко, по стихове от която Дмитрий Шостакович написва през 1962 година музиката на своята Симфония № 13 „ Бабий Яр “.

„ Бабин Яр “ е заглавие на украински филм, разказващ за нещастието, както и заглавие на новела от Анатолий Кузнецов.

Убийствата също са отразени в телевизионните минисериали „ Война и мемоари “ (War and Remembrance).

На 25 юни 2001 година при посещаване в Киев папа Йоан Павел II почита паметта на избитите евреи.

В хода на руското нахлуване над Украйна на 1 март 2022 година мемориалът е развален при бомбардировка на Киев от страна на съветската военна авиация

 Бабин яр през днешния ден



 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР