На свое заседание Светият синод на Българската православна църква -

...
На свое заседание Светият синод на Българската православна църква -
Коментари Харесай

Светият синод одобри нова програма в църковното училище

На свое съвещание Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) прегледа писмо на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, началник на синодалния Културно-просветен отдел.

Във връзка с предлагането му да бъде прегледана и утвърдена образователна стратегия по православно вероучение за деца Светият синод дава благословение образователната стратегия да бъде оповестена в формалния уебсайт на БПЦ-БП и да бъде издадена на книжен притежател в помощ на учителите по вероучение. Това оповестиха от Българската патриаршия.

Учебната стратегия е предопределена за работата по православно вероучение с деца в църковното учебно заведение от първа група (подготвителна, 6-годишни) до пета група (11-годишни). Тя е направена и редактирана в интервала 2017-2021 година в Културно-просветния отдел при Светия синод, съгласно актуалните условия за разработване на образователни стратегии. Издържана е в православен дух - в изчерпателен, само че и в методически проект, заяви Българска телеграфна агенция.

Обемът й е 100 страници. Учебната стратегия напълно произлиза от просветната традиция и от веровия темперамент на църковното обучение. Тя насочва катехизаторската работа с деца съгласно разбиранията на Църквата за потребностите на детската душа, а не толкоз съгласно визията на светското учебно заведение за детските просветителни потребности.

Чрез новата образователна стратегия православните вероучители към този момент разполагат с детайлни насоки за метода си на работа с деца в сборни групи, образувани в православното църковно учебно заведение по възрастов симптом.

Православните вероучители имат подготвена разработка на задачата и дилемите на катехизацията на деца; главните източници, правилата на асортимент и структурата на образователното съдържание; организацията на катехизацията с деца; формите, методите и средствата на катехизацията на деца, както и планирането на този развой. Има и примерно годишно систематизиране на образователния материал за всяка възрастова група.

Учебната стратегия целеустремено дава отговор на духовно-просветната задача на БПЦ измежду нашия народ, като добавя учебниците по " Религия-Християнство (Православие) " с духовно-педагогически методики, които в светското учебно заведение не се позволяват. Така, когато даден вероучител в църковно учебно заведение за деца употребява синодалните учебници по " Религия-Християнство (Православие) ", и в същото време се управлява от образователната стратегия по православно вероучение, той може още по-успешно да " сглоби " и провежда своите православни уроци, приобщавайки децата към православната нематериалност, светоглед и метод на живот.

Новата образователна стратегия по православно вероучение за деца в църковното учебно заведение е призвана да отговори на въпросите: Защо нашите деца - дребните православни християнчета, е належащо да учат Божия закон? Какво да се учи в образователния курс по православно вероучение в тази възраст? Как да се катехизират (възпитават, сплотяват и обучават) децата в църковно-енорийската общественост, с цел да се просветят в Христовата светлина и истина?

Самата стратегия предлага обновен модел за духовна, катехизическа и учебно-възпитателна работа с дребните християнчета, основан върху основата на просветителната последователност, излъчена на поколенията от православните отци и учители на Църквата.

Екипът, изготвил образователната стратегия, е в състав: създатели - ставрофорен свещеноиконом доцент доктор Захарий Дечев и доцент доктор Магдалена Легкоступ. Рецензенти са Ловчанският митрополит доктор Гавриил, доцент доктор Рени Захариева, доцент доктор Костадин Нушев, а богословската редакция е на проф. доктор Димитър Попмаринов и на доктор Десислава Панайотова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР