На свое заседание правителството е одобрило проект на Закона за

...
На свое заседание правителството е одобрило проект на Закона за
Коментари Харесай

Правителството одобрило проекта за актуализацията на бюджета

На свое съвещание държавното управление е одобрило план на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година . Това значи, че планът влиза за разискване в Народното събрание.

От държавния пресцентър оповестиха за това в нормалния си файл с решенията, откакто стана ясно, че. Тези министри , а по-късно денем Гроздан Караджов изясни, че въобще не е имало проект актуализацията на бюджета да влезе като точка за разискване през днешния ден.
 Гроздан Караджов: Министрите не знаеха, че ще разискват актуализацията на Бюджет 2022
Гроздан Караджов: Министрите не знаеха, че ще разискват актуализацията на Бюджет 2022

Думите на Петков са картина на обединението

Презентацията на решението на държавното управление :

Със законопроекта се планува незабавен пакет от антикризисни ограничения, ориентирани към понижаване на отрицателните последици от възходящите цени на горивата и силата, надлежно възходящия инфлационен напън върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса. Целта е да се поддържат българските жители и бизнеса в изискванията на невиждана рецесия, подбудена от военните дейности в Украйна и да се смекчат разтърсванията, провокирани от високите цени на енергоносителите и суровините за уязвимите групи от обществото и за стопанската система на България.

Антикризисните ограничения, за които е реализиран политически консенсус при извършените съвещания сред съдружните сътрудници, плануват усилване на държавната поддръжка в две съществени посоки - ограничения за поддръжка на бизнеса и пакет от обществени ограничения. Предвидени са разнообразни по темперамент принадлежности и механизми на поддръжка: нарастване на размера на данъчното облекчение за деца; въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност за доставка на самун за период от една година; отплата за физическите лица, крайни консуматори на горива; освобождение от данък на електрическата сила и естествения газ; понижаване на ставката на Данък добавена стойност за доставките на природен газ и на централно отопление; понижаване на размера на законната рента при веселба при физическите и юридическите лица; и не на последно място - поддръжка за най-уязвимата група в обществото за повишаването на стоките от първа нужда - групата на възрастните хора - със доста по-високо от плануваното с първичните планове на ЗДБРБ за 2022 година нарастване на размера на пенсиите от 1 юли 2022 година, спомагателен механизъм за възстановяване на адекватността на пенсиите от октомври и други.

Промените в упованията за развиването на макроикономическата среда постановат съответни промени при редица детайли на приходната част на бюджета за актуалната година. От друга страна препоръчаните ограничения в региона на данъчната политика с антикризисния пакет имат съответните резултати при обособените налози, което също е обвързано в обновените планове по приходите. Отчитайки тези резултати с обновените планове се чака чисто приходите по консолидираната фискална стратегия (КФП) да набъбнат с 1 645,2 млн. лева (1,1 на 100 от прогнозния БВП), като принос за това имат главно по- високите от в началото плануваните данъчни приходи и предстоящите по-високи доходи в частта на сметките за средства от Европейски Съюз. В утвърждения от Съвета на Европейски Съюз План за възобновяване и резистентност на Република България бе контрактувания профил на заплащанията в границите на техническите съвещания с Европейска комисия, в който е планувано през 2022 година България да получи по-високи от плануваните грантове от Европейски Съюз.

В частта на разноските и вноската в общия бюджет на Европейски Съюз обновената фискална рамка по КФП обвързва спомагателните разноски по бюджетите на държавното публично обезпечаване и на Националната здравно-осигурителна каса, свързани с ограниченията в пенсионната сфера, както и нужният запас за обезщетенията към крайните потребителите физически лица на горива, залегнали в антикризисния пакет. Това са ограничения за поддръжка на уязвимите браншове в селското стопанство по отношение на разноските за поддръжка по Временната рамка за ограничения за държавна помощ при поддръжка на стопанската система заради военните дейности в Украйна и по линия на съществуващите държавни помощи за хуманно отношение към животните, нарастване на трудовите хонорари на медицинския личен състав, ангажиран в здравните и лечебните заведения, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на опазването на здравето и в здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и учебни заведения, в детските ясли и яслените групи към детски градини, увеличение на размера на средствата за компенсиране на понижените доходи от използването на цени за пътешестване, планувани в нормативните актове за избрани категории пасажери, за пътувалия с вътрешноградския превоз и междуселищния авто превоз, по-висок от планувания за годината размер на вноската на Република България в общия бюджет на Европейски Съюз, икономии в някои планувани разноски и други. Нетният резултат в разноските по КФП от посочените промени възлиза на нарастване на годишния план за 2022 година с 1 973,3 млн. лева, което съставлява 1,3 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт за годината.

Посочените чисти резултати в приходите и разноските по КФП са разчетени при опазване на заложената целева стойност във връзка с размера на недостига по КФП, отвеян към прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2022 година, като надлежно салдото по КФП за 2022 година се планува да бъде негативно в размер на 4,1 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

С плана на ЗИД на ЗДБРБ за 2022 година се оферират ограничения и във връзка с обезпечаването на спомагателен запас от дългови източници през 2022 година за обслужването на идните погашения по държавния дълг, в това число падежа през първото тримесечие на 2023 година на облигациите, издадени на интернационалните финансови пазари. Влизането в нов цикъл на повишение на главните лихви допуска идно последователно увеличение на цената на финансиране на държавните управления. В тази конюнктура по-ранното " излизане на пазара " и реализирането на авансово финансиране на падежиращ дълг, би могло да спести бъдещи разноски по обслужването на държавния дълг. Следвайки такава тактика би било оправдано още през 2022 година да се обезпечи запас за префинансиране на идните през март 2023 година падежи на еврооблигации, издадени на интернационалните финансови пазари, както и падежи на държавни скъпи бумаги, издадени на вътрешния пазар и погашения по външни държавни заеми през идната година, които са в общ размер на към 3,0 милиарда лв.. В тази връзка със законопроекта е препоръчано нарастване на оптималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през 2022 година от 7,3 милиарда лева на 10,3 милиарда лева, както и смяна на ограничаването за оптимален размер на държавния дълг към края на 2022 година от 35,5 милиарда лева на 38,5 милиарда лева

За застраховане на енергийната сигурност и обезпечаване на различни източници за доставка на природен газ се планува опция Министерският съвет да издава държавни гаранции през 2022 година по заеми за финансиране на действия на Булгаргаз ЕАД и Булгартрансгаз ЕАД в общ размер на 532 млн. евро.
 Кирил Петков: Това е бюджетът, да отива към Народното събрание
Кирил Петков: Това е бюджетът, да отива към Народното събрание

Не харчим повече пари, а ги даваме на хората, които имат потребност

Минималната пенсия ще се увеличи на 467 лева от 1 юли

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще се усили на 467 лева от 1 юли, което е с 26,2% повече в съпоставяне със настоящия й размер от 370 лева От същата дата оптималният размер на пенсията ще се увеличи от 1500 лева на 2000 лева, което прави 33,3% растеж. Това плануват промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година, които бяха утвърдени от държавното управление.

Със законопроекта се предлага от 1 юли всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември да се осъвременят с 10%. Към техния повишен размер ще бъдат добавени и т.нар коронавирус добавки от 60 лева, както и самостоятелните суми, представляващи разликата сред прихода от пенсия през декември 2021 година и прихода от пенсия през януари 2022 година Добавките от 60 лева ще се включат в размера и на пенсиите за трудова активност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 година, както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, планува още законопроектът.

С него се оферират промени в пенсионната политика, които се възнамерява да влязат в действие от 1 октомври. От тази дата се планува оптималната пенсия да се увеличи със 70% - от 2000 лева на 3400 лева Пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на 2021 година, ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпущането на пенсията размерът й ще се осъвремени с %, еднакъв на растежа на междинния застрахователен приход за страната или инфлацията за миналата година според от това кой индикатор е повишен повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 година не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и удобна за тях сума.
 Гьоков: Дали пенсионерите ще си получат нарастването от 1 юли зависи от Народно събрание
Гьоков: Дали пенсионерите ще си получат нарастването от 1 юли зависи от Народно събрание

Национален осигурителен институт ще се оправи, в случай че актуализацията мине до 27 юни

Одобрен е план на ЗИД на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Със законопроекта се предлага чисто нарастване на приходите и прехвърлянията по бюджета на НЗОК с 65 555 хиляди лева, за сметка на нарастване на прехвърлянията за здравно обезпечаване и надлежно понижение на прехвърлянията от централния бюджет. Със същата сума се усилват разноските по бюджета на НЗОК, като главно нарастването се насочва за:

- Разходи за здравноосигурителни заплащания - общо с 55 901 хиляди лева, от които за здравноосигурителни заплащания за болнична здравна помощ - 45 901 хиляди лева и за други здравноосигурителни заплащания за здравна помощ - 10 000 хиляди лева

- Разходи за личен състав в размер на 4 000 хиляди лева за обезпечаване на спомагателни 100 щатни бройки за администриране на процесите, свързани с договаряне, разпределяне, възнаграждение, даване и надзор на помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хора с увреждания по отношение на прекосяване на тези действия от 1 юли 2022 година към НЗОК;

- Разходи за прехрана на административните действия с 2 300 хиляди лева
 Каримански търпеливо се съмнява, че сътрудниците схващат промените на Има Такъв Народ Обновена
Каримански търпеливо се съмнява, че сътрудниците схващат промените на Има Такъв Народ

Ние сме търпеливи хора, въпросът е какъв резултат ще произтече от това самообладание

Нагласите в Народното събрание бяха на следващия ден в комисии да стартира разискването на актуализацията на държавния бюджет. Назначено е даже и съвещание в комисия - просветителна, на която ще бъде разискван.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР