На свое заседание Министерският съвет на прие проектозакон за изменение

...
На свое заседание Министерският съвет на прие проектозакон за изменение
Коментари Харесай

Министерският съвет прие промени в Закона за българските лични документи

На свое съвещание Министерският съвет на одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи. Целта на въведените промени е облекчение на жителите при издаването на персоналните документи. Те ще станат факт след разглеждане в 49-ото Народно заседание.

Едно от препоръчаните промени е отпадането на задължението за промяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство (СУМПС) при смяна на непрекъснатия адрес на обитаемо място в границите на една област.

Разширява се обсегът на въведената ускорена услуга за издаване на брошура (до 3 дни от приемането на заявлението), като се прибавят и случаите на: в началото придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от избрана категория; замяна на брошура заради придобиване на дееспособност за ръководство от нова категория; възобновяване на дееспособност заради лишаване на контролни точки; възобновяване на дееспособност заради отвод на категория.

Отпада условието за даване на копие от документ за приключено обучение в случаите на подавани от непознати жители заявки за замяна на задгранични книжки с български. Логиката е в събитието, че се касае за признание на към този момент добита дееспособност за ръководство на МПС, а условието за обучение е национално и е относимо към първичното издаване на този документ.

В закона се основава правна опция персоналните карти на българските жители да съдържат удостоверения за електронна еднаквост. По този метод персоналните карти могат да бъдат употребявани като притежател на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация.

Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна еднаквост в документите вид " паспорт ", както и в разрешенията за престояване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и опцията при избрани условия да бъдат издавани паспорти със период на годност до 10 години, както и краткотрайна карта за идентичност на лица, на които е постановена присъда, която не с влезнала в действие.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за идентичност, когато заявителят не може да даде документ за идентичност или заместващ го подобен заради загубване, кражба или заличаване. В тези случаи се планува удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР