На световното първенство по гребане за мъже и жени до

...
На световното първенство по гребане за мъже и жени до
Коментари Харесай

Шефът на световното гребане Жан-Кристоф Ролан: В Пловдив направихме много успешен шампионат

На международното състезание по гребане за мъже и дами до 23 години президентът на Световната федерация (FISA) Жан-Кристоф Ролан участва на втори огромен шампионат, на който хазаин бе Пловдив. Олимпийският и международен първенец бе у нас и през 2015 година на международното състезание до 23 години. Той сигурно ще пристигна в България и следващата година, когато Пловдив посреща международния шампионат за мъже и дами.

- Г-н Ролан, в случай че съпоставим международното гребане с една лодка в добра работна кондиция ли е тази лодка?

- Светът на спорта се развива доста бързо и по тази причина е извънредно мъчно да се прави съпоставяне с други спортове. Гребането има доста дълга традиция, само че би трябвало да се приспособяваме към средата, която е динамична. Проблемът е, че има от ден на ден и повече спортове, само че концентрацията на вниманието на хората е върху стеснен брой от тях. В този свръх конкурентен пейзаж би трябвало да се борим, с цел да запазим нашата позиция в олимпийското придвижване, където спортът ни има положително място. Така че - да,  гребната ни лодка се движи добре.

- През 2015 година казахте, че очаквате нови страни да се приобщят към гребането. Колко нови федерации има във FISA?

- Ние спечелихме за гребането още девет федерации спрямо 2015 година Тогава бяха 142, а през днешния ден са 151. И ще бъдем 153 на тазгодишния конгрес на FISA?

- С какво гребането притегля младежите?

- Живеем в свят, в който е все по-трудно да привлечеш младите, тъй като имат достъп до доста неща – технологиите, видеоигрите. Как тогава да ги притеглим към гребането? От една страна имаме много дълго време на „ чиракуване “ в гребането, би трябвало време да опознаят спорта ни, изискват се доста старания. Фазата на образование е доста сложна. В други спортове още от първата минута заниманието стартира - давам топката и започваш да я риташ. В гребането не се забавляваш, гребането не е игра. В доста спортове заниманието е в играта. При нас, когато се качиш на лодката и си нов в гребането, ще би трябвало да се научиш първо на дисциплинираност, на техника, а това не е по никакъв начин елементарно. Как тогава да притеглим младите? Да, те минават дълго образование, само че по-късно си дават сметка за всички изгоди, които ти дава гребането. Това е сложен спорт, който изисква доста старания, тъй че ние привличаме младите, които имат усет към напъните. Но също по този начин би трябвало да имат усет към екипната работа. Гребането е отборен спорт. Цялото наслаждение да бъдеш на вода, да се плъзгаш по нея с лодката, ето това е прелестното. Истината е, че гребането няма да притегли масите, това не е необятно наличен и необятно известен спорт. Бих споделил, че гребането няма да притегли милиони и милиони младежи, само че ние сме част от спортния пейзаж, имаме своите разбиращи фенове и е обикновено да се борим за нашия спорт в бъдещето.

- Много постоянно гребци и треньори питат има ли опция FISA да позволи тежестта на лодките да стане по-малко, с цел да бъдат те по-бързи?

- Ще отговоря в две точки. Първо: в нашият спорт достиженията се дължат на гребците, а не на оборудването. Това не е както във „ Формула 1 “. Там, в случай че имаш добра кола и добър мотор, печелиш. И дали си добър водач или неприятен водач, няма толкоз огромно значение. В гребането този, който печели, е този, който е най-хубавият. И не тъй като има най-хубавата и най-скъпа лодка. Ние желаеме, в случай че оборудването се развива, всички да могат да се възползват от по-съвършените материали и технологии в лодкостроенето. Второ - лодките са скъпи спортни уреди. Искаме да се ограничи преимуществото на федерациите, които имат повече средства пред тези, които нямат толкоз. Следователно в нашите правила се лимитира тежестта на лодката. Защото този, който има повече пари и си купи по-лека лодка, ще има преимущество. Ние желаеме всички гребци да имат едни и същи условия. Сегашните лодки са доста усъвършенствани. Ние сме се възползвали от софтуерното развиване, а производителите на лодки употребяват супер материали като въглерод. Но какъвто и да е екипът, от която и страна да е – имат едни и същи лодки. Ако на следващия ден оставим свободно произвеждане на лодки без ограничаване в тежестта, ще имаме страни, които ще създадат огромни вложения, ще създадат доста положителни лодки и техните гребци ще употребяват преимущества. Някои споделят -  FISA е старомодна, тя не желае нововъведения. Но рестриктивните мерки в тежестта на лодките е за положителното на нашия спорт. Ние желаеме съвършенството да бъде на спортистите, а не на лодките.

- Как минава един работен ден на президента на FISA?

- Най-напред би трябвало да уточним едно нещо - длъжността на президента на FISA е задача. Аз не съм обезщетен за това, че съм  президент на FISA. И би трябвало да провеждам моето работно време като функционалност на моята професионална активност и да вмъкна отговорностите ми на президент на FISA. Имам шанса да работя на същото място, където е седалището на FISA и не изгубвам време да отивам от едно място на друго. Давам доста от себе си на FISA. Представлявам всички национални федерации,  организирам и  водя тактиката на гребането в международен мащаб. Връзките с олимпийските придвижване също е доста значима част от работата ми. Бъдещето на гребането зависи също по този начин и от мястото му измежду другите спортове. Ролята ми е да осигуря почтено място на гребането в света на всички олимпийски спортове.

- А остава ли Ви време за надпревари по гребане?

- За страдание „ загребвам “ не на вода, а упражнявам интензивно на ергометър. Имам тренажор в къщи, тук в Пловдив президентът на организационния комитет Иван Попов ми е обезпечил един ергометър, с цел да не преустановявам тренировките си. Сутрин върша един сеанс и денем се усещам доста дееспособен.

- Какво от опита на настоящето международно състезание да пренесем на идващото огромно състезание за мъже и дами през 2018 година в Пловдив?

- Сегашния шампионат не е съревнование, което се организира за първи път в Пловдив. Тук имате опита от няколко шампионата, които бяха осъществени на гребния канал. Организационният комитет на Пловдив закупи доста добър опит. През 2018 година международният шампионат за мъже и дами ще бъде едно равнище по-високо. Състезанието не е от същия размер, доста повече хора ще дойдат. Аз нямам някакво терзание и за идващото съревнование, само че знам и от кое място ще дойдат компликациите. Екипът на Иван Попов и самият той имат задоволителен опит и те ще съумеят в организацията на един добър международен шампионат. Единственият проблем, за който приказваме от години, е вторият гребен канал. Беше ни дадено да има подобен, само че за жалост обстановката не зависи от волята на уредниците. Надявам се да го построите, защото броят на лодките  ще е доста по-голям. Когато определихме семейството на Пловдив на международното състезание през 2018 година имахме вярата да разполагаме с този канал. Без него ще е по-трудно.

- Можете ли да кажете еднопосочно дали сте удовлетворен от организацията в Пловдив?

- Ако би трябвало да дава отговор с една дума – да. Категорично да. Мисля, че  направихме доста, доста сполучлив шампионат. Още един път да кажа, че зад очевидната лекост, с която мина шампионатът, има доста огромна работа, която е осъществена от уредниците. Сигурно е имало компликации, само че ние в профил видяхме единствено гладката работа на всички екипи. Надявам се досегашният опит на Пловдив да бъде капитализиран за идната година в най-голямото съревнование по гребане в света.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР