На Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие

...
На Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие
Коментари Харесай

Мария Габриел и Жозел Борел отбелязват Световния ден на културното многообразие

На Световния ден на културното разнообразие за разговор и развиване означаваме културното разнообразие в Европейския съюз и подчертаваме смисъла му за поощряване на разговора и уважението сред хората по целия свят. Европа е мозайка от многообразие, основана на база на многовековен продан сред разнообразни народи, езици и култури, се споделя в взаимното изказване на висшия представител Жозеп Борел и комисар Мария Габриел.

Европейски Съюз е зает с запазване многообразието на култури и обичаи по целия свят. Културните и креативните промишлености са моторът на културния живот. Тъй като епидемията от ковид нанесе тежък удар на бранша на културата и творчеството, Европейският съюз акцентира още веднъж тяхното публично значение. Инициативи на Европейски Съюз като „ Европейски столици на културата “, стратегиите „ Еразъм+ “ „ и „ Творческа Европа “ получиха спомагателна значимост в този подтекст.

Чрез стратегии, които подкрепят културния бранш на страните сътрудници, Европейски Съюз е мощно зает с интернационалните културни връзки. Европейският съюз също по този начин предизвиква мощно културното съдействие, защото то способства за междукултурния разговор, за помиряване и резистентност, предотвратява спорове, възпира нетолерантността и насилствения екстремизъм.

С пилотния план „ Европейски домове на културата “, Европейски Съюз вкарва реформаторски модели и практики на съдействие в страните сътрудници за основаване на пространства — физически или цифрови, непрекъснати или краткотрайни — за културен продан, взаимно основаване на хрумвания и контакти сред хората.

Културното завещание е едно от най-богатите прояви на културно разнообразие. Нека помним, че то е незаменима и невъзобновяема полезност, която постоянно е под опасност заради провокации, свързани с околната среда, спорове или липса на грижи. Като част от Конвенцията на ЮНЕСКО от 2005 година за запазване и поощряване на многообразието от форми на културно изложение, Европейски Съюз ще продължи да се ангажира със отбраната на обектите на културно завещание и да води битка с противозаконната търговия с културни полезности.

Културното разнообразие предизвиква нововъведенията и новото мислене. Благодарение на културното разнообразие, през вековете Европа е съумяла да се приспособява към един изменящ се свят. Европейски Съюз и страни членки са поели ангажимент да поддържат и пазят разнообразието от култури, като дават благоприятни условия за културен продан, съдействие и творчество. Културата е в основата на напредъка: тя може да играе основна роля в интервала след актуалната рецесия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР