На света не липсват услуги, които автоматично да качват снимките

...
На света не липсват услуги, които автоматично да качват снимките
Коментари Харесай

Трикове за работа с Google Photos

На света не липсват услуги, които автоматизирано да качват фотосите ви и да дават достъп до тях от всяко устройство, което имате, стига да е разполагаем интернет. Имаме разполагаем Flickr, Dropbox, OneDrive, iCloud. Но Гугъл Photos израсна толкоз доста и толкоз бързо (минавайки 500 милиона дейни консуматори на месец) в границите на 2 години от съществуването си, че това е най-горещата услуга все още.

Прочетете още: Гугъл Drive ще бъде сменен от Backup and Sync: Какво да чакаме?

Гугъл Photos предлага в действителност безконечен сторидж за всичките ви фотоси и клипове, които заснемете. Всичките! Къде е уловката, ще попитате? В това, че фотосите би трябвало да са по-малки от 16 мегапиксела, с цел да се квалифицират за безкрайния сторидж. Разбира се, че е разрешено да качвате и по-големи изображения, само че Гугъл ще ги конвертира към 16 мегапиксела. Клиповете, надлежно, ще бъдат автоматизирано понижени, в случай че са в резолюция над 1080р.

Съществува алтернатива, също по този начин, да качите фотосите си в " истинския " им размер. Ако я изберете, тогава няма да бъдат автоматизирано конвертирани до 16 мегапиксела, само че ще употребявате от 15-те GB сторидж пространство, което Гугъл дават гратис и се споделят от услуги Gmail, Гугъл Drive и впрочем. Това пространство може да се усили, само че тук към този момент са намесени месечни такси – 4 лв. за 100GB спомагателен потенциал, 21 лв. за 1TB, 42 лв. за 2TB и по този начин до 30TB.

Гугъл Photos се появи от останките на Google+ (социалната мрежа, която никой не пожела да използва) – фото сториджа и шерването. За страдание, Гугъл Photos размени обичаната на мнозина Picasa – десктоп програмата, която Гугъл закупиха през далечната 2004-та година. Затова и в случай че сте употребявали Picasa Web Albums за онлайн сторидж, всичките ви фотоси оттова са автоматизирано трансферирани в Гугъл Photos. Ако желаете, можете да продължите да ползвате Picasa Desktop софтуера, само че към този момент в никакъв случай няма да получи ъпдейт или каквато и да е форма на поддръжка от Гугъл. С други думи, време е да оставите обичаната си стратегия. Ако би трябвало да сме напълно откровени, няма и да ви липсва, стига да сте подготвени да изоставите десктоп стратегиите зад тила си. Гугъл Photos е построен от основи да поддържа мобилни устройства чрез приложения (за iOS, както и за Android), само че и уеб. А на iOS, даже поддържа Live Photos.

Друга причина, заради която харесваме Гугъл Photos е, че регулярно се ъпдейтва и то по метод, че автоматизирано да поема цялата работа към организирането и менажирането на гигантските ви сбирки от фотоси и клипове. Някои от тези процеси ще разгледаме в сегашния материал, само че ще споделим и други дребни трикове, с които да извлечете максимума от вашия акаунт.



Показване на слайдшоу

Отидете към който и да е албум от фотоси и пуснете слайдшоу, с цел да разглеждате на воля – изключително прелестно, в случай че чифтосате устройството си с Chromecast на огромен тв приемник. На уеб или Android, тапнете върху менюто в горния десен ъгъл (трите точки) и изберете Slideshow.

Нека си поиграем с търсачката

Ако до момента не сте опитвали, то обезателно би трябвало да експериментирате с търсачката на Гугъл Photos, която е освен странна, само че и занимателна на моменти. Гугъл автоматизирано отбелязват фотосите и то оттатък разпознаването на лица (алгоритъма им може да разпознава, даже хора на заден фон). За образец, в случай че потърсите за " cat ", ще видите всичките ви фотоси, на които сте хванали котка, че дори и тези на които котките са скулптури или част от картина. Алгоритъма на различаване е толкоз добър, че може на фотографията да се вижда единствено една опашка и той ще разбере, че влиза в категорията " cat ". Търсене по съответна локация, също е потребно, в случай че категорично не сте забранили да споделяте местоположението си на дадени фотоси.





Лейбъли за хората

Независимо дали употребявате мобилните приложения или уеб версията, кликнете на Albums и в горната част на екрана ще видите няколко авансово заложени варианти. Една от тях е People. Изберете я и обърнете внимание на аватарите взети от фотосите ви. Кликнете на някой човек и въведете име. От в този момент нататък когато търсите по име в Гугъл Photos, ще е доста по-лесно да намерите съвсем всяка фотография на този човек. Алгоритъма на Гугъл за различаване на лица ще се погрижи за останалото, само че имайте поради, че на Android ще би трябвало категорично да включите функционалността.

Тук няма по какъв начин да не възникне въпроса, в случай че елементарния консуматор може толкоз елементарно да открива хора (и то чрез логаритми на Google), то евентуално самите Гугъл познават всеки човек на планетата. Но дано не задълбаваме ненужно, а да продължим с...

Качване на голям брой клипове в YouTube

ОК, снимате по доста клипове и желаете да качвате голям брой едновременно в канал на YouTube. Това е допустимо. Тъй като всичките ви клипове автоматизирано се качват дружно с изображенията в Гугъл Photos, тази част е лесна. Следващото е, да отидете на страницата на YouTube за ъплоуд и да кликнете на бутона за импортиране на клипове от Гугъл Photos. След като се качат всичките, не забравяйте да ги озаглавите и да поставите тагове.

Качване на други фотоси, с изключение на главните

На Android устройство, Гугъл Photos хваща всички фотоси от главната папка. Възможно е обаче, да кажете на Гугъл Photos да навлиза и измежду други директории, като тези на WhatsApp, Instagram и така нататък Отидете на Гугъл Photos -> Settings -> Back up & sync -> Back up device Folders. Кликнете го и ще видите други папки, от които можете да сваляте фотоси автоматизирано. Ако желаете достъп до тези папки когато и да е, можете да употребявате хамбургер менюто (в горния ляв ъгъл) и да изберете " Device Folders. "





Как да не споделяте местоположението си

В днешни дни, фотоси снимани с съвсем всяко устройство – изключително смарт телефони – имат данни свързани с местоположението. Гугъл Photos употребява това, с цел да може да картографира къде са направени фотосите. Често функционалността е потребна, само че от време на време може и да не желаете другите да знаят къде е направена дадена фотография. Какво би трябвало да извършите? Просто посетете photos.google.com/settings и махнете отметката от " Remove geo location in items shared by link ". Сега, когато генерирате линк, с цел да споделите даден фотос, тези които го видят няма да знаят къде е изработен. Имайте поради, че този трик няма да сработи, в случай че споделите фотографията в обществените мрежи.

Бърз избор на фотоси

Ако сте се чудили по какъв начин да изберете доста фотоси едновременно, то метода е много елементарен – просто задръжте пръста си върху някоя фотография и по-късно продължете да го движите, с цел да изберете колкотото пожелаете. С този способ става осезаемо по-лесно изтриването или преместването на купища от фотоси, само че и работи кофато желаете да употребявате специфични принадлежности за основаване на анимации, клипове, колажи, специфични резултати и впрочем.



Как да спестите пространство на мобилното устройство

На мобилните версии на Гугъл Photos има функционалност, посредством която можете да спестите пространство на телефона или таблета. След като едно изображение бъде качено към Гугъл Photos, приложението може да изтрие локалната версия. Разбира се, това значи, че фотографията към този момент не е бекъп, защото Гугъл ще имат единственото копие. Тази функционалност се задейства както на iOS, по този начин и на Android приложението от Menu -> Free Up Space. Ще получите въпрос, дали в действителност желаете да изтриете всички фотоси, което значи да бъдат изтрити от Android Gallery или iOS Photos сбирките.

Използването на функционалността зависи от това до каква степен ви е грижа дали имате фотосите си във висока резолюция. Освен това е значимо количеството сторидж, което имате на устройството си; както и дали употребявате различен тип услуги като бекъп решение.

Конвертиране на фотоси, които към този момент са ъплоуднати за икономисване на пространство

Както към този момент пояснихме нагоре, в случай че качвате фотоси с бекъп алтернатива настроена на " Original " и фотосите са над 16 мегапиксела, то изразходвате от безплатния сторидж, който Гугъл дават (и се споделя сред Gmail, Гугъл Drive и други Гугъл услуги). Възможно е обаче, да върнете настройката на " High Quality " (за да може Гугъл автоматизирано да занижава резолюцията им, в случай че са над 16 мегапиксела) и да обръщате всички фотоси, които към този момент сте качили до 16 мегапиксела.

На десктоп, отидете на photos.google.com/settings и кликнете на бутона RECOVER STORAGE. Не се тормозете, в случай че устройството ви не прави фотоси по-големи от 16 мегапиксела, даже най-актуланите iPhone 8, iPhone X и Pixel 2, Pixel 2 XL са лимитирани до 12 мегапиксела. Това също по този начин, няма въздействие върху фотосите, които към този момент са съхранени в Гугъл Drive – само че ще конвертира фотоси по-големи от 16 мегапиксела, които сте ъплоуднали в Blogger, Гугъл Maps, Panoramio, Google+ и Гугъл Hangouts.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР