На срещата в София в четвъртък лидерите на Европейския съюз

...
На срещата в София в четвъртък лидерите на Европейския съюз
Коментари Харесай

Испания и Франция объркват балканските планове на Брюксел

На срещата в София в четвъртък водачите на Европейския съюз и шест страни от Западните Балкани ще се стремят да покажат, че към момента са ангажирани един с различен - 15 години след последното такова събиране. За Европейски Съюз това значи, че вратата е отворенa за участие. За балканските страни това значи да заявяват, че ще подхващат нужните промени, с цел да го реализиран.

Балканите се върнаха в политическия дневен ред на Европейски Съюз, защото европейските водачи се разтревожиха от въздействието на други сили на южния му фланг, изключително на Русия. Миграционната рецесия през 2015 година, в която стотици хиляди хора влязоха в Европейски Съюз през маршрута на Западните Балкани, също по този начин подсети за смисъла на района за стабилността на блока, написа в разбор на Politico, представен от " Фокус ".

Но интензивната дипломация, която докара до срещата на върха в София, демонстрира какъв брой е мъчно да се реализира съглашение сред 28-те членки на Европейски Съюз във връзка с политиката към своите балкански съседи, които бяха наранени от войната и гражданските безредици през 90-те години и към момента се сблъскват с проблеми като корупция, слаби демократични институции и нерешени двустранни разногласия.

Правителствата на Европейски Съюз към момента се мъчат да се спогодят дали да поканят Албания и Македония да стартират договаряния за участие на съвещанието на Европейския съвет идващия месец, като Франция и Холандия управляват лагера на скептиците.

В София испанският министър-председател Мариано Рахой ще вечеря с сътрудниците си водачи от Европейски Съюз в сряда вечер - само че по-късно ще си замине, тъй като в срещата взе участие Косово. Испания е една от петте страни от Европейски Съюз, които не признават Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Очаква се да участват водачите на другите четири страни, само че Косово е изключително сензитивен въпрос за Испания, като се има поради яростното й опълчване на сепаратистките придвижвания в границите на личното й граници.

Дипломатите от Европейски Съюз излязоха с креативен решения за справяне с косовския въпрос. Въпреки че Рахой ще бойкотира срещата на върха, представители на Европейски Съюз чакат, че Испания ще бъде показана на някакво равнище и ще утвърди окончателната декларация, като текстът ще се отнася по-скоро за " сътрудници " от Западните Балкани, в сравнение с за " страни ". Сърбия смята Косово за отделила се провинция - само че табелката на Косово на масата ще бъде такава, че да не се схваща статута на територията.

" Форматът на срещата е единствено по себе си предизвикателство ", съобщи почитан чиновник на Европейски Съюз. " Ние сме изключително удовлетворени, че успяхме да изработим декларация, която се поддържа от всички 28. "

Разширяването се съживи

Въпреки че държавните управления на Европейски Съюз и Европейската комисия се договарят за предпочитание за задълбочаване на връзките си със Западните Балкани, те занапред би трябвало да се спогодят по какъв начин да реализират тази цел. Комисията съживи разширението като приоритет предходната година и през април предложи водачите на Европейски Съюз да дадат зелена светлина на договарянията за участие за Македония и Албания. Ако го създадат, двете страни ще изравнят по статут със Сърбия и Черна гора в процеса на присъединение.

От западнобалканската шесторка това ще остави единствено Косово и Босна и Херцеговина да чакат покана за договаряния за участие.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи Сърбия и Черна гора да станат членки на Европейски Съюз до 2025 година, макар че този график се счита за доста упорит или изцяло нереалистичен от доста наблюдаващи. Комисарят по разширението Йоханес Хан повтори, че Европейски Съюз е изправен пред избор сред " експорт на непоклатимост " за Западните Балкани или импорт на неустойчивост от района.

Някои държавни управления обаче са внимателни да одобряват нови членове, които са измежду най-бедните в Европа, с политически хайлайф, чийто ангажимент за господство на закона и демокрацията постоянно се слага под въпрос. Те също по този начин се тормозят от реакцията на гласоподавателите в страните си, тъй като евроскептицизмът и популизмът към този момент съставляват мощ на континента и доста хора в по-старите държави-членки се тормозят от миграцията, провокирана от предходните талази на разширение.

Четиридесет и седем % от жителите на Европейски Съюз са срещу приемането на нови членове, а 42 на 100 са за и 11 % не са решили, съгласно последното изследване на Евробарометър за публичното мнение на Европейски Съюз. Опозицията е изключително мощна в някои от най-големите страни в Европейски Съюз - 64% от френските жители и 63% от германците се опълчват на разширението.

Още през 2003 година, когато в Солун се организира последната среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани, 46% от жителите на Европейски Съюз поддържаха разширението, 35% се опълчиха и 19% не бяха решили. В тези дни Европейски Съюз беше формиран от единствено 15 страни.

" Разширяването за в бъдеще би трябвало да се заслужи в доста по-голяма степен, в сравнение с беше в предишното ", сподели посланик от Европейски Съюз. " Не можем да се преструваме, че умората от разширението не съществува ".

Освен скептицизма за вероятностите за участие в района като цяло, както Македония, по този начин и Албания също са изправени пред особени трудности преди поканата за договарянията за присъединение. Македония ще би трябвало да реши дългогодишния спор за името на страната с Гърция, до момента в който Албания е под напън да покаже, че подхваща твърди дейности против проведената престъпност.

" Сега би трябвало да се оправим с това мнение за нещо особено в нашата ДНК, обвързвано с престъпността ", акцентира албанският министър председател Еди Рама в изявление за POLITICO през март.

Меркел е положително настроена, а Макрон скептично

Германският канцлер Ангела Меркел се обрисува през последните години като юрист на Западните Балкани и стартира серия от срещи, ориентирани към подсилване на връзките сред страните в района и приближаването им към Европейски Съюз.

Германският министър за Европа Майкъл Рот тази седмица похвали развиването на Албания и Македония, само че сподели, че Берлин към момента не е решил дали да поддържа началото на договарянията за участие с двете страни. Той означи, че държавното управление ще се нуждае от поддръжката на Бундестага и също по този начин желае да реализира консенсус с сътрудниците си от Европейски Съюз.

" Ние също по този начин сме в стеснен контакт с нашите другари и съдружници, Франция и други ", сподели той за POLITICO. " Трябва да представим позиция, която има действителен късмет да стане взаимна позиция на 27 или 28 държави-членки ".

Рот акцентира, че " започването на договарянията за присъединение не значи привършване на договарянията ", а по-скоро началото на дълъг с години развой, по време на който страните - кандидатки би трябвало да изпълнят редица политически и стопански критерии.

Париж обаче е скептично надъхан да поддържа разширението в този момент. Президентът Еманюел Макрон съобщи пред Европейския парламент предишния месец, че Европейски Съюз би трябвало да обмисли приемането на нови членове, единствено откакто реформира фундаментално, по което се работи, като да вземем за пример препоръчаните от него промени в еврозоната, на които към този момент се опълчва Германия.

" Не желая Балканите да се обръщат към Турция или Русия, само че не желая Европа, която мъчно работи с 28 и на следващия ден с 27, да реши, че можем да галопираме с30 или 32 по същите правила, сподели Макрон.

Официалният представител на Елисейския замък, който приказва за срещата на върха в София, съобщи, че връзките с балканските страни би трябвало да се съсредоточат освен върху " далечното разширение " и съобщи че въпросът за договарянията за участие на Македония и Албания е прибързано подложен. Макрон ще се срещне с водачите на двете страни през идващите дни, добави формалният чиновник.

Служителят предложи да се намерения за " по-креативни благоприятни условия " за връзките на Европейски Съюз с района. Може би даже по-креативен, в сравнение с да накараш водач да утвърди текст от срещата на върха, която той бойкотира.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР