На срещата с министъра на икономиката работодателските и браншовите организации

...
На срещата с министъра на икономиката работодателските и браншовите организации
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не може отделни бизнеси да платят цената на цялото общество

 На срещата с министъра на стопанската система работодателските и браншовите организации са постигнали единодушие към това, че препоръчаният от служебния кабинет бюджет би трябвало да се актуализира оптимално бързо. Това изясни отрасловият министър на брифинг.

" Ако нямаме актуализация на бюджета, всички сектори са под голям риск, изключително туристическият и ресторантьорският. Ако ги затворим, без средства - това би било безусловно пагубно ", добави Петков, представен от Нова. 

Той счита, че без средства затварянето на бизнеса е безусловно непочтено. " Не може обособени бизнеси да платят цената на цялото общество, тъй като сме решили, че са най-опасните. Хем ги затваряме, хем не им даваме никакви помощи. Първата и най-важна мярка е да имаме бюджет, тъй че когато се затвори нечий бизнес, най-малко да има някаква отплата и мярка като 60/40 с предвидимост, че ще остане най-малко до края на годината ", безапелационен е Петков. 

По време на срещата, по думите на министъра, са се чули " хубави хрумвания " по какъв начин да се увеличи имунизацията. " Една от концепциите беше най-малко тази част от държавните чиновници, които имат досег с огромен брой хора, по някакъв метод да създадем доста мощна акция за тяхната имунизация. Другото е да оценим деликатно риска къде коронавирусът е най-опасно да се популяризира и затварянето да бъде в сходство с действителната заплаха ", посочи Петков.

Според него в този момент, откакто към този момент има задоволително информация и имунизирани, и бизнесът, и държавното управление трябвало да приказват, че дълготрайната мярка е имунизацията.  

" Нямаме задоволително пари, които да дадем всякога, когато би трябвало да затваряме бизнеси, тъй като лечебните заведения ни не устоят. От друга страна, разбирам и здравния министър - няма по какъв начин, когато лечебните заведения не устоят и не могат да одобряват своите пациенти пък да не се затваря стопанската система. В тези два неприятни сюжета - имунизацията е избавителният вид ", безапелационен е министърът.

Министърът разяснява и поисканата му оставка, като съобщи, че това е последното нещо, от което се опасява. " Всеки ден е извънредно значим за дилемите, които сме си сложили. Тук съм с една единствена цел - да върша нещата, в които имам вяра. Има си парламентарен съд. Аз съм под указа на президента - той в случай че желае, може да ме освободи. Има доста хора от другата страна, които биха се радвали, в случай че аз си подам оставката ", уточни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР