На срещата на върха в Кайро по кризата между Хамас“

...
На срещата на върха в Кайро по кризата между Хамас“
Коментари Харесай

Срещата в Кайро по кризата между Газа и Израел завърши без общо решение

На срещата на върха в Кайро по рецесията сред „ Хамас “ и Израел, арабски водачи приканиха за завършек на десетилетното принуждение в региона и жигосаха израелските удари против Газа, съобщи Българска национална телевизия. Европейските представители се оповестиха за отбрана на цивилното население.

Целта на срещата беше да предотврати експлоадиране на широкомащабна война в региона, само че самият Израел не участваше във форума, както и на Иран. Не участваха и висши американски представители. Срещата приключи без общо съглашение.

Обща позиция беше малко евентуална поради деликатните моменти към всеки апел за преустановяване на огъня и възможното споменаване на нападението на „ Хамас “ от 7 октомври и правото на Израел да се пази, съобщи Ройтерс. Йорданският крал Абдула жигосах световното безмълвие за „ нападенията на Израел против Газа “ и се разгласи изрично срещу насилственото или вътрешно разселване на палестинците.

" Това е военно закононарушение според интернационалното право и алена линия за всички нас ", сподели той, без спомене, че първопричината за това е нападението на „ Хамас “.

Арабските страни се притесняват, че израелска атака трайно ще прогони палестинците от техните домове, в това число към прилежащите страни.

" Няма да напуснем, няма да си тръгнем и ще останем на нашата земя ", уточни Махмуд Абас - президент на Палестинската автономност.

Сред огромните отсъстващи са министър председателите на Германия и Англия Олаф Шолц и Риши Сунак, както и френският президент Еманюел Макрон.

" Не можем и не би трябвало да подценяваме по-широкия подтекст на тези трагични събития, дългогодишния спор и 56 години окупация, без да се обрисува край. Нищо обаче не може да оправдае неоправдателното нахлуване на „ Хамас “, което тероризира израелски цивилни. От друга страна тези отблъскващи актове не могат да оправдаят груповото наказване на палестинския народ. " - разяснява Антониу Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации.

На срещата Франция се разгласи за филантропичен кулоар в помощ на цивилните, който би могъл да докара до преустановяване на огъня.

" Наша отговорност е да осъществим дълга си, тъй че действително и съществено да тръгнем напред по пътя на мира, стабилността и сигурността. Може да разчитате, че Евросъюзът ще извърши своите задължения към тези полезности, на които държим и които желаем да споделяме по целия свят. " - уточни ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР