На срещата на върха на ООН за климата COP27 беше

...
На срещата на върха на ООН за климата COP27 беше
Коментари Харесай

COP27 прие фонд загуби и щети

На срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP27 беше утвърдено основаването на специфичен фонд за покриване на загубите, понесени от уязвимите страни, наранени от въздействието на световното стопляне.

Делегатите приветстваха, откакто фондът " загуби и вреди " беше утвърден с консенсус след две седмици на противоречиви договаряния по настояванията на разрастващите се страни към богатите замърсители да ги компенсират за разрушенията, породени от рискови климатични условия.

" Загубите и вредите ", породени от климатичните бедствия, даже не бяха публично обсъждани при започването на договарянията на Организация на обединените нации в Египет.

Но съгласуваните старания на разрастващите се страни да го трансфорат в определящ въпрос на конференцията разтопиха съпротивата на богатите замърсители.

" В началото на тези договаряния загубите и вредите даже не бяха включени в дневния ред, а в този момент към този момент творим история ", сподели Мохамед Адоу, изпълнителен шеф на Power Shift Africa.  

" Това единствено демонстрира, че този развой на Организация на обединените нации може да реализира резултати и че светът може да признае, че тежкото състояние на уязвимите не би трябвало да се третира като политическа игра. "

Загубите и вредите обгръщат необятен набор от въздействия на климата - от мостове и домове, отнесени от неочаквани наводнения, до опасността от изгубване на култури и цели острови поради пълзящото повишаване на морското ниво.

Тази година напорът от климатични бедствия - от пагубните наводнения в Пакистан до тежката суша, заплашваща с апетит в Сомалия - изостри вниманието към засегнатите от бедствията страни, които към този момент се борят с възходящата инфлация и увеличаващите се задължения. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР