На среща на върха Европейският съюз планира да обучи допълнително

...
На среща на върха Европейският съюз планира да обучи допълнително
Коментари Харесай

ЕС планира да обучи допълнително 15 000 украински войници

На среща на върха Европейският съюз възнамерява да образова в допълнение 15 000 украински бойци в границите на задачата си за военна помощ и ще отпусне 25 млн. евро (27,3 млн. долара) за интервенции по неутрализиране на мини, заяви Анадолската организация.

Високопоставени представители на Европейски Съюз, в това число ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ще пътуват до Киев за 24-ата среща на върха ЕС-Украйна на 3 февруари.

Срещата ще се организира за първи път от началото на войната и Украйна получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

Блокът счита, че срещата на върха е " мощен сигнал, че поддържаме страната, която е жертва на експанзия, и че подчертаваме правото на Украйна да има обективен мир в края на тази война ", съобщи пред кореспонденти в Брюксел представител на Европейски Съюз.

Фон дер Лайен и Мишел ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски, а членовете на Комисията ще проведат диалози с украинските министри, отговарящи за техните ресори.

Лидерите ще обсъдят процеса на присъединение на Украйна към Европейски Съюз, отговора на блока на войната на Русия против Украйна, както и мирния проект на Зеленски.

Според друго публично лице те ще " потвърдят уговорката ни да поддържаме по-нататъшната европейска интеграция на Украйна ".

И също по този начин ще внесат обръщение, в което ще признаят промените, които Украйна към този момент е осъществила, изключително във връзка с върховенството на закона, и ще насърчат Киев да продължи да подхваща ограничения за осъществяване на критериите за присъединение към блока.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел ще обещае " нов пакет от 25 млн. евро в поддръжка на филантропичните дейности за разминиране " в териториите, които неотдавна бяха отвоювани от украинската войска след краткотрайна съветска окупация, сподели първият чиновник на Европейски Съюз.

Той ще разгласи и нова цел за задачата на Европейски Съюз за военно образование в Украйна, включваща 15 000 бойци в допълнение към сегашните 15 000 военнослужещи,

Очаква се Борел да изрази и поддръжката на Европейски Съюз за основаването на Международен център за гонене на закононарушенията на експанзия в Украйна в Хага, Нидерландия.

От началото на войната на Русия против Украйна през февруари предходната година Европейски Съюз и неговите държави-членки са дали 50 милиарда евро директна поддръжка на Украйна, в това число над 12 милиарда евро военна помощ, съгласно оценки на блока.

Европейски Съюз наложи девет пакета от наказания против Русия, ориентирани, наред с другото, против съветския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, забрани вноса на злато, нефт и въглища и износа на първокласни артикули и високотехнологични технологии, както и изключи съветските и беларуските банки от интернационалната платежна система SWIFT. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР